×

A csapatok nem kérnek az újabb triplahétvégékből

A McLaren és a Racing Point csapatvezetője sem szeretné, hogy a triplahétvégék a jövőben a Forma–1-es menetrend állandó részévé váljanak, aggódnak ugyanis a dolgozókat érő, megszokottnál nagyobb terhelés miatt.

Motor Racing - Formula One World Championship - Tuscan Grand Prix - Race Day - Mugello, Italy Fotó: XPB
A koronavírus világjárvány miatt a 2020-as szezon csak júliusban vette kezdetét, azóta viszont a száguldó cirkusz egyetlen percet sem vesztegetett el: 12 hét alatt nem kevesebb, mint 9 versenyt futottak le. A menetrendben ez alatt az idő alatt három triplahétvége is szerepelt, melyekről a csapatok korábban hallani sem akartak.

Támogatni most sem támogatták az ötletet, 2020-ra viszont belementek, hiszen nem volt más lehetőségük, a kezdés előtti többhónapos szünetnek köszönhetően pedig kipihenten vághattak neki az évadnak – ez az energia azonban egyre fogy.

Fotó: XPBAmi a folytatást illeti, a csapatok nem szeretnék, hogy a triplahétvégék hosszabb távon is az F1-es naptár részévé váljanak. A Haas főnöke, Günther Steiner korábban leszögezte már, szerinte egy ilyen naptár fenntarthatatlan volna. „Most volt néhány hónapunk az év elején, de ha a jövőben ez lenne a megszokott, az szerintem egy nagyon rossz irány volna” – mondta.

Hasonló véleményen van a Racing Point csapatvezetője, Otmar Szafnauer is, aki a legutóbbi triplahétvége „záróversenyének” helyszínén, Mugellóban meglehetősen egyértelműen beszélt a témáról. „Szerintem több triplahétvége nem fenntartható. Rendben van, idén megcsináljuk őket, de ha közölném a szerelőkkel, hogy a folytatásban is így fognak menni a dolgok, akkor szerintem ők inkább valami mást választanánk” – fogalmazott.

Egyetért velük a McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl is, aki kiemelte, lelkileg is nagyon megterhelő a háromhetes folyamatos távollét a családoktól. „A legnagyobb gond ebben az egészben szerintem az, hogy távol kell maradniuk a családjaiktól, a gyerekeiktől, és így tovább. Minden csapattag számára ez a legrosszabb” – mutatott rá.

Romain Grosjean (Fotó: XPB)