×

Egyre nyíltabb utalások: váltani akar a Mercedes-főnök?

Utódkeresés, szerepmegosztás fáradtság, családi élet – a Mercedes csapatfőnöke egyre nyilvánvalóbb utalásokat tesz arra, hogy fontolgatja a jelenlegi szerepköréről való lemondást.

Motor Racing - Formula One World Championship - 70th Anniversary Grand Prix - Practice Day - Silverstone, England Toto Wolff (Fotó: XPB)
Sokféle pletyka kering mostanság a Mercedes és Toto Wolff jövőjéről, és noha ezek közül sokat nem győznek cáfolni az érintettek, a találgatások egy részét mégis ők generálják. A címvédő gárda csapatfőnöke hetek óta célozgat rá, azért nem történt még előrelépés az év végén lejáró szerződésének meghosszabbítása ügyében, mert elgondolkodott azon, akarja-e egyáltalán folytatni a jelenlegi pozíciójában.

Wolff egyre többször tesz utalást arra, hogy van esély a háttérbe vonulására. Az osztrák ORF csatornának Mugellóban a Mercedes esetleges tulajdonosváltásának cáfolásakor saját helyzete kapcsán megjegyezte például, nemcsak fontolgatja a csapatfőnökségről való lemondást, de a potenciális utódot is keresgéli. „Azt nem mondtam, hogy csapatfőnök maradok. Valamikor föl kell tenni a kérdést: hozzá tudok még tenni valamit ennyi év után? De ez nem rövid távú történet. Inkább azt kell megvizsgálnom, ki csinálhatná ezt a jövőben.”

A német Sky televíziónak eközben úgy fogalmazott, „valamilyen formában” mindenképpen szeretne a Mercedesnél maradni, csak még azt nem tudja, milyenben. „Úgy érzem, nagyon közel állok ehhez a csapathoz és a tagjaihoz, de egyszerűen át kell gondolnom, hogy hogyan alakuljanak a következő évek. Ez nem egy rövid távú döntés.”

Toto Wolff (Fotó: XPB)A múlt hétvégi versenyen elismerte, elfáradt a jelenlegi munkakörében, és fontos szemponttá lépett nála elő a családi élet, ami nem feltétlenül összeegyeztethető a sok áldozatot követelő munkájával. A brit Channel 4 csatornának úgy fogalmazott: „Ha valaki mindent belead, minden energiáját, mint én tettem az elmúlt nyolc évben, kérdéses, meddig tartható ez még fenn. Nem látja ennek kárát a családi életed? Nem látja kárát az egészséged? Mostanság migrén gyötört, ami számomra teljes újdonság. Az elméd nem biztos, hogy még bírja. Úgy vélem, mindenkinek van egy szavatossági ideje az adott szerepkörében. Én nem szeretnék a nagyszerűből csak jóvá válni, akkor valaki másnak kell a helyembe lépnie. Szóval ez most a mérlegelés ideje. Ez nagyon intenzív, hiszen én, illetve mi a tökéletest hajszoljuk.”

Wolff a brit tévének már a helyzet egy esetleges konkrét megoldását is vázolta. Arról beszélt, hogy a jövőben talán megosztaná a csapatvezetői szerepkört több személy között. „Nem vagyok benne biztos, hogy a Forma–1-ben a csapatfőnöki pozíció még működik. Én kétezer emberért felelek: ezerért a motorrészlegen, ezerért a gyárban. Valóban egyetlen személynek kell cipelnie a teljes felelősség és elszámoltathatóság terhét? Én szerettem, amit csinálok, de talán a jövőben meg kéne osztani a szerepeket. Lehet, hogy ez a megfelelő struktúra minden szervezetnél. De még nem konkretizáltuk ezt teljesen” – fogalmazott.

Toto Wolff (Fotó: Mercedes)

Toto Wolff (Fotó: Mercedes)Fölvetése talán megmutatja, milyen irányba haladnak a jövővel kapcsolatos tárgyalásaik a Mercedes elnökségével. Wolff láthatóan túlterheltnek érzi magát a jelenlegi szerepkörében, a javasolt szerepmegosztás pedig nem újdonság lenne, mint inkább visszatérés a régi normához. Az osztrák 2013-as érkezése után egészen 2018-ig Niki Laudával közösen cipelte a fent említett terheket. Mindketten a csapat részvényesei voltak, a korábbi versenyző az elnöki tanács tagjaként segítette a gárdát, és amolyan tanácsadóként, víziógyártóként is funkcionált. Wolff viszont Lauda halála, sőt már a 2018 nyarán kezdődő betegsége óta egyedül van a csapat élén.

Talán nem alaptalanok azon szóbeszédek, melyek szerint a jövőben csapatfőnök helyett Lauda korábbi szerepébe lépne, és elnökségi tagként, amolyan támogatóként segítené az istálló munkáját, a gyakorlati feladatok jó részét átadva valaki másnak.