×

Főnöküket három világbajnokra emlékeztetik a McLaren versenyzői

A McLaren versenyizgatója, Andrea Stella, aki korábban olyan bajnokokkal dolgozott együtt, mint Michael Schumacher, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen úgy érzi, a csapat jelenlegi versenyzőinek alázatossága csak a három klassziséhoz hasonlítható.

XPB_1024929_HiRes Lando Norris és Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Az olasz mérnök 2000 és 2015 között szolgált a Ferrarinál (itt Schumacher és Räikkönen teljesítménymérnöke, majd a finn versenymérnöke lett, és ezen a poszton dolgozott Alonso mellett is), mielőtt a McLarenhez került, ahol jelenleg a teljes csapat versenyigazgatójaként alkalmazzák, tehát mindkét pilótával közelebbi munkakapcsolatban van.

Jól ismeri tehát Lando Norris és Carlos Sainz munkamódszereit és hozzáállását is, a két fiatal kapcsán pedig egy friss interjúban annak a három nagy bajnoknak a nevét hozta elő, akikkel a múltban dolgozott, és akiket szintén közelről ismert.

Elmondása szerint a spanyol és a brit pilóta alázatossága is a három nagy bajnokot idézi. „Szerencsés vagyok, hogy olyan kaliberű pilótákkal dolgozhattam, mint Michael, Fernando vagy Kimi, aki például már az első évében bajnok lett a Ferrarival. Ilyen versenyzők nem gyakran születnek. Bizonyos elemek megtalálhatók Landóban és Carlosban is, és remélem, ehhez mi is hozzájárultunk” – kezdte.

„Bízom benne, valamennyi közünk nekik is volt a megfelelő hozzáállás megteremtésében. Mindketten folyamatosan azt kérdezgetik, hogyan válhatnak jobbá? Biztos vagyok benne, ha megkérdezik őket, minden versenyző azt fogja mondani, hogy ők is ezt teszik. De vannak módjai annak, ahogyan az ember a dolgait csinálja, ők pedig szerintem helyesen csinálják őket, amit tesznek, az magában foglal bizonyos értékeket is” – magyarázta.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)Stella ezt a tulajdonságot sportos alázatnak nevezte. „Ez nagyon fontos jellemző. Annak az elismerése, hogy szükség lehet megoldásokra, a megoldások pedig együttműködéssel jönnek létre” – folytatta, majd elárulta, a hasonlóságok ellenére sok eltérés is van a két pilóta módszereiben.

„Carlos előnyben részesíti a belső párbeszédeket, szeret reflektálni a dolgokra. Reflektív, gyorsan belát dolgokat, nagyon logikus, nagyon racionális. Néha azt mondom neki, hogy egy nap még miniszterelnök lesz belőle, ez pedig csak Spanyolország javára válik majd. Nagyon okos srác, és két lábbal áll a földön. Ilyen, akkor is, amikor vezet: szerit, ha konkrét tervei vannak, még arra is, hogyan közelítse meg az egyes kanyarokat” – mutatott rá.

„Lando eközben sokkal közvetlenebb. Sokat gondolkodik és beszél. Ez teszi őt társadalmi szempontból is nagyon sikeressé, ami szerintem mindenkinek átjön. Nagyon egyenes. Kedves srác és tehetséges is. Megtanulta kamatoztatni a tehetségét, és jól is teljesít ilyen szempontból. Elégedettek vagyunk azzal, ahogy egyre jobb és jobb lesz” – folytatta.

„Bizonyos értelemben ez igaz Fernandóra és Michaelre is. Ilyenek voltak, amikor velük dolgoztam. Pályafutásuk utolsó napjáig azon gondolkodtak, hogyan lehetnének még jobbak. Nagyon alázatosan tették mindezt. Ez az az alázat, ami a sikerességhez elengedhetetlenül szükséges. Jól együtt tudnak működni a mérnökökkel és a csapattagokkal. Ami pedig a versenyzőkkel való együttműködést illeti, a McLarennek szerintem ebben van egy nagyon jó lehetősége a többiekhez képest” – zárta gondolatát.

Fotó: XPB