×

Hamilton drámájának nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Füstölgött rendesen a 44-es rajtszámú Mercedes a Toszkán Nagydíj második rajtjánál, Lewis Hamiltont még egy kis láng is ijesztgette, de a Mercedes elárulta, nem volt ok a pánikra.

Hamilton füst Fotó: F1
Hozott jó pár fordulatot a múlt vasárnapi mugellói futam, ám a győztes Lewis Hamilton számára a legmelegebb pillanatot talán nem annyira az ellenfelek okozták, mint inkább a füstölgő fékje. A második állórajt előtt állt be úgy a címvédő a második rajtkockába, hogy fekete Mercedese füstöt eregetett: túlmelegedtek az első fékjei.

Hamilton a futam után azt mondta, jól megijesztette a helyzet, mivel még egy lángnyelvet is látott fölcsapni a bal elsőjénél. Elmondása szerint a túlmelegedést az okozta, hogy 200 Celsius-fokkal eltért a két első fékjének hőmérséklete, és a kevésbé meleget próbálta a másikkal azonos szintre hozni, aminek az lett az eredménye, hogy mindkettő 1000 fok fölé hevült.

A Mercedes mérnökei utólag elárulták, ők nem élték meg akkora drámaként ezt, mint versenyzőjük. „Nem igazán aggódtunk. A fékhűtőket egészen lezártuk itt, mivel nincsenek nagy féktávok, és így kell biztosítanunk a fékek hőmérsékletét” – magyarázta Andrew Shovlin vezető mérnök.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)„A gond az, hogy működés közben nem sok levegő megy keresztül rajtuk. Mihelyst elindulsz, rendbe jön. Aggódni csak amiatt kell, hogy belül elégnek a szénszálas anyagok, ami bajhoz vezethet. De nem tűnt igazán rossznak a helyzet. Persze jobb lett volna nélküle, de nem pánikoltunk emiatt, hogy őszinte legyek” – ismerte el.

James Vowles főstratéga hozzátette: „A füst önmagában nem aggasztó. Csak az, ha a kerék belsejében túlmelegszenek a szénszálas anyagok. A lángok már más problémát jelentenek, de nem láttunk egyet sem. Ezért sem aggódtunk igazán akkor.”

Példát erre más csapatnál láthattunk. A Renault azért volt kénytelen föladni a futamot Esteban Oconnal az első piros zászlós megszakítás alatt, mert fékjei teljesen túlmelegedtek. Alan Permane sportigazgató utólag elárulta, a franciának egy törmelék torlaszolta el az eleve szűk fékhűtőjét, és ettől sült meg a fékkör, valamint a fékfolyadék.