×

Nem akar bohóc lenni a fordított rajtráccsal Russell

Nem szeretné George Russell, hogy a Forma–1 fordított rajtrácsos ötletével csináljon belőlük bolondot…

Motor Racing - Formula One World Championship - Tuscan Grand Prix - Race Day - Mugello, Italy George Russell (Fotó: XPB)
Az Olasz Nagydíjon kialakult káoszt és az esélytelenek sikerét meglovagolva Ross Brawn, az F1 sportigazgatója újra fölmelegítette a fordított rajtrácsos ötletét. Mint ismert, a szezonkezdés előtt az F1 úgy vélte, azzal lehetne változatossá tenni a két nagydíjat rendező helyszínek második versenyhétvégéjét, hogy a hagyományos szombati időmérő helyett egy olyan kvalifikációs sprintverseny dönt a vasárnapi rajtfelállásról, amelynek a versenyzők a bajnokság állásának fordított sorrendjében vágnak neki. Az ötlet végül azon hasalt el, hogy egy résztvevő, a Mercedes ellenezte azt.

Brawn Monza után viszont jelezte, továbbra is fontolgatják az elgondolás tesztelését, és miután 2021-re változik a szabályalkotás menete, talán lesz is esélyük a megvalósításra, mivel az új szisztéma már nem írja elő, hogy egy szabályváltozásra valamennyi csapatnak az áldását kell adnia.

A döntéshozók a versenyzőket nem igazán kérdezik, ám a részükről egyértelmű az ellenállás. Sebastian Vettel szerint a sorozat szégyene lenne, ha efféle mesterkélt módszerekhez folyamodna kínjában, miközben nem tud valódi megoldásokkal szolgálni az előzések problémájára és a kiegyenlítettebb küzdelemre.

George Russell eközben egy másfajta érvet hozott föl a fordított rajtrács ellen. Miközben a sereghajtó Williams versenyzőjeként látszólag neki kedvezne a leginkább a szisztéma, ő kimondottan ártalmasnak vélné azt. „Mivel a miénk a leglassabb autó a rajtrácson, vagy az egyik leglassabb, egyszerűen fölzabálnának minket. Próbálnánk védekezni, mint az őrült, hogy magunk mögött tartsuk a gyorsabb autónkat, de versenyzőként hülyének tűnnél, mert a sokkal jobb autókban ülőkkel küzdenél, akik sokkal gyorsabbak nálad, akik tíz méterrel később fékeznének, és igazán távolról bújának be melléd” – indokolta meg, ő miért ellenzi a rajtsorrend megfordítását.

George Russell (Fotó: XPB)Hozzátette: „Ha az egyik legjobb autóban ülnék, akkor meg igazán szeretném ezt, mivel azok a versenyzők hősnek tűnnének, hogy mérföldekről bebújnak mások mellé – kizárólag a kiemelkedő autójuk miatt.”

Miközben elismerte, ilyen szisztémában talán könnyebbé válna számukra a jó eredmények elérése, szerinte az „imázsuknak” inkább csak ártana, hogy a gyorsabb autókkal bohócot csinálnak belőlük.

Az FIA elnöke, Jeant Todt szerint érdemes lenne meghúzni egy határt a „jobb show-ra” törekvő mesterséges beavatkozásoknál. „A meglepetések a sport alapvető sajátosságai” – ismerte el a váratlan eredmények fontosságát. Ugyanakkor hozzátette, személy szerint ellenzi a fordított rajtrács ötletét. „Én már a Forma–2-ben és a Forma–3-ban is a bevezetése ellen voltam. Számomra ez nem autóversenyzés. A mesterséges izgalmak nem működnek.”

Ugyanakkor hozzátette, amennyiben az F1 mégis fontosnak érezné a megoldás tesztelését, hajlandó lenne meghajolni a többség akarata előtt a szavazásnál. „Én ellene szavaznék. Ha viszont a többség mellette van, akkor elfogadom.”