×

Nem örül, de megérti a 200 milliós nevezési díjat az F1-be vágyó Panthera

A Forma–1-es szerepvállalást fontolgató Panthera társalapítója, Benjamin Durand elismerte, projektjüket kedvezőtlenül érinti, hogy a jövőben az új belépőknek 200 millió dollárt kell fizetniük a meglévő alakulatoknak. Sportszempontból ugyanakkor jónak tartja a lépést…

Motor Racing - Formula One World Championship - Singapore Grand Prix - Qualifying Day - Singapore, Singapore Michael Orts (balra) és Benjamin Durand, a Panthera társalapítói (Fotó: XPB)
Az új csapatoknak 2021-től kezdődően 200 millió dolláros nevezési díjat kell fizetniük, amit a meglévő 10 alakulat osztanak majd szét igazságosan. Az F1 vezetői ezzel a mezőny felhígulásának szeretnék elejét venni, és garanciát akarnak arra, hogy aki leadta nevezési szándékét, komolyan is gondolja a szerepvállalást, és lesz elég forrása egy istálló működtetéséhez.

Ez nyilvánvalóan komolyan gondolkodóba ejti a belépés gondolatával játszadozókat, akik közül a legkomolyabbnak a Panthera tűnik (ők eredetileg 2021-ben, a jelenlegi tervek szerint 2022-ben, az új szabályok bevezetésekor szállnának be).

Az alakulat társalapítója, Benjamin Durand a 200 milliós díj kapcsán kijelentette, annak bevezetése nem érte meglepetésként, sportszempontból pedig érthetőnek is tartja, ugyanakkor elismerte, ez okozhat még fejtörést a projekt számára. „Valahogy számítottunk erre” – nyilatkozta a RaceFansnak. „Régóta egyeztettek már erről, és ez érint minket” – tette hozzá.

F1 flag, zászló, logo (Fotó: XPB)

Fotó: XPB„Egyértelmű, hogy nem jó hír, de önmagában mégsem hír, mert számítottunk rá. Persze ez most megnehezíti a dolgokat, mert azért könnyebb 100 milliót találni, mint 300-at” – magyarázta, majd fölvetette, lehet jobban járnak, ha egy meglévő csapatot vesznek át.

„Minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Egy csapat olcsóbb lehet, mint 200 millió. Úgy hallottam, a Williamst kevesebb, mint 200 millióért vásárolták föl, de minden lehetőség adott. Hogy most melyik csapat lehet eladó, nem tudom. Aggodalomra ad viszont okot, hogy most a tulajdonosok felemelhetik az árakat mesterségesen, holott nem is érnek ennyit a csapatok” – mutatott rá.

„A magas díjat a meglévő csapatok védelmében állapították meg, amit mi megértünk, és ami egyébként jó dolog. Amikor potenciális befektetőkkel tárgyalunk, nekik is azt mutatja mindez, hogy a széria vigyáz a bennlévő csapatokra, ami nem mindig fordul elő más szériákban. Ez jó” – mondta.

Végül kiemelte, most, hogy a nevezési díjról már tudnak, meg kell vizsgálniuk az új Concorde-egyezmény értelmében milyen lehetőségeik vannak bevételhez jutni. „Meg kell értenünk a szerződés részleteit. Ott van ez a 200 millió, de nemcsak erről van szó. Hozzáférhetünk a nyereményalaphoz az első évben. Nemcsak a 200 millió van, hanem némi előny is származhat a Concorde-egyezményből. Meg kell értenünk ezeket, és értesíteni kell a támogatókat, hogy érdemes-e új csapatot indítani, vagy szerezni egyet. Bár nem tudom, most van-e ilyen a piacon” – zárta gondolatát.