Musorujsag
Élő Eredmények

Nem várná meg a Red Bull, míg Verstappennek végleg elege lesz…

Nem várná meg a Red Bull, míg Verstappennek végleg elege lesz…

Auto Bild Motorsport
A Red Bull tudatában van annak, hogy nem húzódhat sokáig a Mercedesszel szembeni esélytelenségük, máskülönben elveszíthetik Max Verstappent.

Meddig kell még várnia Max Verstappennek? A Red Bull nagy célokkal ugrott neki a 2020-as szezonnak, amely az utolsó lehetőséget kínálta arra, hogy minden idők legfiatalabb világbajnokává tegyék holland tehetségüket, ám a Mercedes év eleji dominanciája már korán megtorpedózta ezen álmukat, ami az F1 olaszországi túráján már erőteljes süllyedésnek is indult. Verstappen hátránya most már 80 pont Lewis Hamiltonnal szemben, mivel Monzában és Mugellóban is pont nélkül maradt.

Kieséseinek okát mindkét esetben motorprobléma jelentette. A versenyző a múlt vasárnapi bosszús kormánydobálása és szitkozódása után el is ismerte, kicsit már elege van az ismétlődő hibákból. És még ha nyugodtabb pillanataiban állítja is, hogy türelmes, és nem frusztrálja a Mercedesszel szembeni esélytelenség, mégis elmondható: minél tovább nyúlik a mostani helyzet, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Red Bull a hosszú távú szerződésük ellenére elveszítse sokra becsült kincsét.

Noha addig még távolról sem fajult a helyzet, mint a Renault-val, Verstappen aligha viseli jól, hogy a Honda idén sem tudott felnőni a feladathoz. Helmut Marko tanácsadó egyelőre még nyugodt. „A Honda fejlődött, de a Mercedes az ERS terén még mindig kiemelkedik. Muszáj lesz javulnunk ilyen szempontból” – ismerte el az Auto Bild Motorsportnak.

Az olaszországi motorhibák kapcsán hozzátette: „A Honda mérnököket cserélt. Talán emiatt is adódtak nem várt nehézségek.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Miközben a Red Bull szerződéskötésükkor a Honda gyári támogatását nevezte az újbóli felemelkedésük zálogának, egyelőre az is kérdéses, meddig tart az együttműködésük. A szerződésük egyelőre csak 2021 végéig érvényes, és csak azért egy évvel hosszabbították meg tavaly, hogy a japánok kiértékelhessék, van-e értelme a hosszabb távú folytatásnak. „A döntést októberig kell meghozniuk” – vetítette előre Marko.

Verstappen eközben 2023-ig kötelezte el magát az osztrák csapathoz, ám garancia nincs arra, hogy ki is tölti ezt az időt. „Max szerződése 2021-re biztos. De tudatában vagyunk annak, hogy megfelelő motort is kell biztosítanunk számára” – állapította meg Marko, aki korábban elismerte, van teljesítményhez kapcsolódó kilépési záradék a holland megállapodásában. A vele beszélgető német lap úgy tudja, a Hondától elvárják, hogy a motorjuk 0,3 másodpercen belül legyen a legjobbakhoz viszonyítva.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak