×

Vettel: Hamilton mindent megérdemel, de a hősöm Schumacher marad

Megérdemeltnek tartja Lewis Hamilton küszöbön álló rekordbeállításait/-döntéseit Sebastian Vettel. A brit el sem hiszi, hogy a csúcsok kapujában áll.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Qualifying Day - Sochi, Russia Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
A Toszkán Nagydíjon aratott győzelmével Lewis Hamilton egyetlen elsőségre van attól, hogy beállítsa a pályafutása során 91 futamot megnyerő Michael Schumacher rekordját. Nem kell nagy képzelőerő hozzá a Mercedes címvédője hetekben belül fellép a német mellé, majd le is fogja hagyni őt, miközben a szezon végén (de inkább még a vége előtt...) várhatóan a bajnoki címek számát tekintve is egyenlíteni fog a 7. diadalával.

Sebastian Vettel korábban egy interjúban elárulta, bánja, hogy a Ferrarival nem sikerült meggátolnia nagy ellenfelét e nagy menetelésben – szívesen megvédte volna a brittől példaképe és barátja, Schumacher csúcsait.

Az ő Ferrarival való kapcsolata végül a közelébe sem ért annak, amit Hamilton a Mercedesszel épített ki az évek során, ám Vettel Mugellóban az olasz Sky televíziónak elárulta, ettől még nem becsüli le riválisa fölényes, a domináló Mercedesnek is köszönhető sikereit. „Kár, hogy a pályán ennyire könnyű dolga van, ugyanakkor keményen megdolgozott azért, hogy idáig jusson” – ismerte el a német.

Egyúttal egyértelművé tette: „Lewis megérdemli az összes sikerét, de ő sosem lesz a hősöm. Az örökre Michael marad. Ettől függetlenül örülök Lewisnak is.”

Hamiltont a múlt vasárnapi győzelme után megkérdezték, milyen érzés a rekordbeállítás kapujában lenni a 90. győzelmével. „Nem is tűnik valóságosnak” – felelte a Mercedesszel már 69 első helyet jegyző hatszoros bajnok. „Nyilvánvalóan kiváltság számomra, hogy ebben a pozícióban lehetek, és egy ilyen nagyszerű csapatnál, egy ilyen nagyszerű autóm van, amellyel hétvégéről hétvégére hozhatom az eredményeket. Örökké hálás leszek az embereknek, akik továbbra is keményen dolgoznak. Én csak egy láncszem vagyok.”

Lewis Hamilton - Batchelor / XPB ImagesLátszólag könnyen jövő sikerei kapcsán még hozzátette: „Nem könnyű megszerezni ezeket a győzelmeket, amikor egy olyan csapattársad van, mint Valtteri (Bottas), aki a határokig űz hétvégéről hétvégére. De tény: sosem hittem, hogy idáig juthatok.”

Hamilton már Szocsiban, az Orosz Nagydíjon ünnepelheti a rekordbeállítását, ám bármennyire is nyilvánvaló, hogy ő lesz az új csúcstartó, Toto Wolff csapatfőnök előrebocsátotta, nem készülnek külön semmivel. „Nem, mivel hiszünk a karmában. Hagynod kell, hogy a dolgok csak úgy maguktól megtörténjenek. Ki hitte volna, hogy valaha is meg fogja dönteni bárki ezt a kilencvenegy futamgyőzelmes csúcsot? Ha így lesz, biztosan előállunk majd kreatív ötletekkel” – bocsátotta előre.

Az igazán nagy bulit azonban bizonyára a hetedik bajnoki címre fogják tartogatni…