Musorujsag
Élő Eredmények

Binotto: Leclerc megismételheti, amit Schumacher

Binotto: Leclerc megismételheti, amit Schumacher

F1, Corriere della Sera
Gyakran beszél Michael Schumacherről Charles Leclerc-nek a Ferrari csapatfőnöke. Mattia Binotto szerint egyre inkább vezérré válik a monacói – és kemény mércét jelent Sebastian Vettelnek.

Gyenge szezont fut idén a Ferrari, de egy stabil pontja azért van: Charles Leclerc. Miközben a távozóban lévő, az idei autóval nem igazán boldoguló Sebastian Vettel hullámzó teljesítményt nyújt és sokat küszködik, a monacói egy-két kisiklástól eltekintve képes a legtöbbet kihozni a lehetőségeiből. Időnként pedig még annál is többet – mint azt az ausztriai és silverstone-i dobogós helyezése mutatja.

Mattia Binotto csapatfőnök elégedett is a kétszeres futamgyőztessel, aki szerinte idén a legnagyobb javulást nem a volán mögött, hanem a garázsban mutatja. A szakember úgy érzi, Leclerc egyre inkább beletanul a vezérszerepbe. „Charles nagyszerű versenyző, ezt mindenki tudja. Nagyon gyors, fantasztikus tehetség, jó a csatákban, jól védekezik, és amikor a pályán van, fantasztikus, bizonyítja ezt minden alkalommal. Még mindig nagyon fiatal, tapasztalatra van szüksége, és emberként, férfiként a csapat vezetőjeként is fejlődnie kell még. Most leginkább a vezető szerepére fókuszál, azt akarja fejleszteni. Ez annyit jelent, hogy keresi, hol tud hozzájárulni a csapat fejlődéséhez. Ilyen szempontból jól dolgozik” – méltatta a monacóit.

Leclerc 2024-ig kötelezte el magát a Ferrarihoz, ám mivel a csapat talpra állása akár évekbe is telhet a vezetők szerint, máris fölmerült, lesz-e elég türelme kivárni a sikereket. A versenyző már jelezte, ő felkészült a hosszabb várakozási időre, de azon lesz, hogy lerövidítse azt. Binottót nemrég a Correre della Sera arról kérdezte, mi jelenti számára a biztosítékot arra, hogy nem fogy el Leclerc türelme velük szemben. „Velünk nőtt fel, ismeri a Ferrari értékeit, közel áll hozzánk. Része egy különleges családnak, és tudja ezt” – érvelt.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Emellett elárulta, ő maga is próbálja biztatni. Például azzal, hogy korábbi versenyzőjükkel, a nekik 5 bajnokságot nyerő Michael Schumacherrel példálózik. „Az idei év fontos. Egy nap majd elmondhatja: »Azok a nehéz idők hasznosak voltak számomra.« Tehetséges, kezd vezetővé válni ebben a nehéz időszakban. Gyakran beszélek neki Schumacherről, aki 1996-ban érkezett, és 2000-ben nyert velünk bajnokságot. Ő meg tudja ismételni ezt” – vélekedett a Schumacher csapatát motormérnökként erősítő Binotto.

A svájci Leclerc mellett a tőle elmaradó Vettelről is ejtett szót. A német már az előző évben is sokat küzdött a stílusához nem annyira illő Ferrarival, és a jelek szerint idén is hasonló problémák hátráltatják. Teljesítménye általában akkor marad el jobban Leclerc-étől, amikor kevesebb leszorítóerőt használnak. Silverstone-i szenvedése óta a helyzete ugyan valamelyest javult, de minden kérdésére még mindig nem kapott választ. És mivel év végén távozik a csapattól, aligha számíthat arra, hogy mindent elkövetnek az igényeinek kielégítéséért a fejlesztés során.

Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Binotto szerint Vettelnek nincs könnyű helyzete Leclerc mellett. „Mindenekelőtt látni kell, hogy Charles pillanatnyilag nagyon gyors. Amikor egy ilyen gyors versenyzőhöz mérnek, az sosem egyszerű, még négyszeres világbajnokként sem. Seb az autó fékstabilitásával bajlódik, nem érzi magát magabiztosnak. Tudjuk, hogy gyors tud lenni, hogy képes olyan gyors lenni, mint Charles.”

„Van, hogy jól vezet, és olyan gyors, amilyen gyors valójában lenni tud, máskor viszont nem ez a helyzet. De nincs ebben semmi specifikus, egyszerűen nem tud bízni az autójában a hétvége egészét tekintve, ezt keresi. A lehető legjobban kell kvalifikálnia, és a legjobb pozícióból rajtolnia” – nevezte meg a német problémáinak okát.

Borítókép: Charles Leclerc és Mattia Binotto (Fotó: XPB)

További tartalmak