Musorujsag
Élő Eredmények

A McLaren főnöke fantasztikus korszakot vár 2022-től

A McLaren főnöke fantasztikus korszakot vár 2022-től

F1i
A McLaren ügyvezetője, Zak Brown úgy érzi, a 2022-es szabályváltoztatásokkal egy „fantasztikus korszak” veszi majd kezdetét a királykategóriában, ahol sokkal szorosabb lesz a verseny, hiszen minden résztvevő komoly kihívóvá válhat.

A koronavírus világjárvány és annak gazdaságra gyakorolt hatásai miatt az F1 vezetői úgy határoztak, egy évvel elhalasztják a sportág tervezett megújulását, az új szabályok tehát csak 2022-ben érkeznek majd, igaz a költségvetési limitet (melynek összege 145 millió dollár lesz) már jövőre bevezetik. Többek szerint ez lehet az első lépés a mezőny kiegyenlítése felé.

Persze ahhoz, hogy komolyabb változások történjenek, alaposan fel kell kavarni az állóvizet – a vezetőség reményei szerint a 2022-es szabályok pont ezt teszik majd. A McLaren ügyvezetője hiszi, a módosítások beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Zak Brown (Fotó: XPB)

„A célunk végső soron az, hogy elkapjuk az első helyezetett, az pedig jó ideje már a Mercedes” – vezette föl mondanivalóját az amerikai szakember, kinek csapata jelenleg a harmadik helyen áll a konstruktőrök tabelláján. „Most az is bátorító, hogy a Ferrarival harcolunk, hiszen tavaly még nem voltunk képesek erre, sőt igazából, jó pár éve nem voltunk ott az elejében” – tette hozzá.

„A 2022-es újrakezdés szerintem mindenki számára nagy lehetőséget kínál. A Renault erősödik, a Racing Point pedig gyors és lesz egy négyszeres bajnoka. Bár el akarjuk kapni az előttünk állókat, nagyon oda kell majd figyelni a negyedik, az ötödik, a hatodik, de a hetedik helyen lévő csapatra is, mert mind komoly kihívók lesznek, amikor megérkezik a költségvetési limit. Mindenki tiszta lappal indul majd, és szerintem ez egy csodás korszak lesz az F1 számára” – magyarázta.

Az ügyvezető szerint a költségcsökkentéssel kapcsolatos szabályok összébb fogják rántani a mezőnyt, és véget fognak vetni annak az érának, melyben csak egy maroknyi csapat tudott győzedelmeskedni az F1-ben. „Ezzel fölzárkózhatunk azokra a csapatokra, akik többet költenek nálunk, de vannak mögöttünk is olyanok, akik utolérhetnek minket. A jövőben olyan sportágunk lesz, melyben a csapatok több mint fele egyforma költségvetéssel versenyez. Ez nagyobb változatosságot ígér. Az nem változik, kik nyernek legtöbbször bajnoki címet. Négy-öt csapat közül kerül majd ki a győztes. Remélem, a McLaren ezek között lesz. De lesz nyolc-kilenc olyan csapat, amelyik nyerhet futamokat, ha kaotikus az időjárás, vagy az élen ütközés történik” – jósolta.

Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak