×

A McLaren semmit sem titkol Sainz elől

A McLaren csapatvezetője, Andreas Seidl kijelentette, az istállónak esze ágában sincs kizárni Carlos Sainzt a fejlesztésekből, annak ellenére, hogy a spanyol már jó ideje bejelentette, az év végén távozik és a Ferrari versenyzője lesz.

Motor Racing - Formula One World Championship - 70th Anniversary Grand Prix - Preparation Day - Silverstone, England Carlos Sainz (Fotó: XPB)
A Ferrari jóval a világjárvány miatt alaposan elcsúsztatott szezonkezdés előtt bejelentette, Sebastian Vettel 2020 végén távozik, Carlos Sainz pedig 2021 elején érkezik majd az istállóhoz. Amint ez hivatalossá vált, máris fölmerült, az érintett csapatok kizárhatják a fejlesztésekből a távozó versenyzőket, nehogy azok fontos információkat vigyenek a fejlesztésekről új alakulataikhoz.

A McLaren aztán gyorsan fölvetette, bár tudják, általában ez a megszokott, egyelőre nem tervezik, hogy titkolóznak Sainz előtt, most pedig egyértelművé tették, be fogják avatni őt a technikai részletekbe, hogy növeljék esélyeiket a konstruktőri harmadik helyért folyó küzdelemben.

„Carlos jelenleg teljes mértékben részt vesz azokban a munkákban, amiket a pályán, és otthon, a gyárban végzünk” – jelentette ki a csapatvezető. „Egyértelmű a dolog, a csapatnak az a filozófiája, hogy ez a helyes út ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki Carlosból. Végső soron, ugyanazok a céljaink az idei évben” – tette hozzá.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)„Ő is a lehető legtöbb pontot akarja elérni, és ugyanez igaz ránk is. Őszintén mondom, szerintem ugyanezzel a felfogással haladunk majd a szezon során egészen az utolsó versenyig” – hangsúlyozta a rutinos német szakember.

Ami a másik oldalt illeti, a Renault csapatvezetője, Cyril Abiteboul nem aggódik amiatt, hogy a tőlük távozó és a McLarenhez igazoló Daniel Ricciardo túl sok információt vinne új istállójához, főleg úgy, hogy 2021-re jóformán befagyasztják a fejlesztéseket, a McLaren pedig motorpartnert is vált majd: a Renault-motorok helyett jövőre már Mercedes-erőforrásokat fog használni.

„A McLaren a legtöbb zsetonját a futóműre és a motor beépítésére használja majd, és a mi autónk is többé-kevésbé olyan marad, mint az idei” – nyilatkozta a francia. „Szóval, ott sem várható olyan nagy teljesítményfejlesztés, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy teljesen átlagos menetrend szerint dolgozzunk Daniellel. Egyedül annyi, hogy nem avatjuk be a 2022-es fejlesztésekbe. De ezek még egyébként is messze vannak attól, hogy a versenyzők elé tárjuk őket, annak ellenére, hogy már jelentős mértékben foglalkozunk vele” – tette hozzá.