Musorujsag
Élő Eredmények

Stefano Domenicali lesz a Forma–1 ügyvezető igazgatója

Stefano Domenicali lesz a Forma–1 ügyvezető igazgatója

RaceFans, BBC
Korábban Jean Todtot váltotta a Ferrarinál, most úgy tűnik, a Concorde-egyezmény aláírásával Chase Carey adja át a stafétabotot Stefano Domenicalinak.

Egy ideje pletykálják, mostanra több forrás is arról számolt be, hogy Chase Carey lemondhat a Forma–1 ügyvezető igazgatói pozíciójáról. A BBC és a Racefans is úgy értesült, az amerikainak már meg is van az utódja: az a Stefano Domenicali, aki korábban a Ferrari F1-es csapatának élén állt.

Domenicali jelenleg a Lamborghini ügyvezető igazgatója, és emellett az FIA együléses bizottságát is vezeti, valamint segédkezett a szövetségnek az utánpótlás-kategóriák megreformálásában. A Ferrari F1-es csapatánál 1991-ben kezdett dolgozni. A Michael Schumacher nevével fémjelzett korszakban sportigazgatóként, csapatmenedzserként a csapatfőnök Jean Todt jobbkeze volt, majd a francia 2007 végi visszavonulása után ő lépett elő csapatfőnöknek. Ezt a posztot a 2014 áprilisában történt lemondásáig töltötte be, 2016-ban a Lamborghini ügyvezetője lett.

A Racefans úgy értesült, Domenicali még az idén elhagyhatja a változások előtt álló olasz márkát, és a 2021-es szezonrajt előtt csatlakozhat az F1, illetve a Liberty Media vezetőségéhez.

Chase Carey ugyanakkor nem tűnik el teljesen az F1-ből. Jelenleg a sorozat elnöke és ügyvezető igazgatója, és várhatóan az utóbbi pozícióját adja le, a háttérbe vonulva valamilyen formában továbbra is szerepet vállalhat a bajnokság irányításában.

Stefano Domenicali és Jean Todt (Fotó: Davenport / xpb.cc)

Chase Carey visszalépéséről már régóta pletykálnak, korábban a Mercedes jelenlegi csapatfőnökét, Toto Wolffot is emlegették a potenciális utódjaként. Az amerikai a 2021-től életbe lépő új Concorde-egyezmény aláírásával a jelek szerint úgy érezte, elvégezte legfőbb küldetését, és biztosította, hogy végbemenjen a sportág alapos megreformálása.

A váltásról egyelőre hivatalos megerősítés nem érkezett a Liberty Mediától, de több forrás is biztosra veszi az információt, kiemelve, hogy a csapatok vezetőit már értesítették az új helyzetről.

Domenicali ezzel egy újabb exferraris lesz, aki vezető szerepet tölt be az F1-ben. Az FIA-t jelenleg volt felettese, Jean Todt irányítja (igaz, újabb ciklusra ő már nem jelölteti magát), a Liberty oldaláról pedig a korábbi Ferrari-technikai igazgató, Ross Brawn lesz Domenicali régi-új kollégája az F1 sportigazgatójaként. A sportágban emellett további meghatározó pozíciókat töltenek be Todt és Brawn korábbi munkatársai, az FIA együléses technikai igazgatója például a vörösök korábbi tervezője, Nikolasz Tombazisz, míg a motorrészlegen a Maranellóban ugyancsak megforduló Gilles Simon tevékenykedik.

További tartalmak