×

Brown: Kell még pár év, de több csapatunk lesz

A McLaren ügyvezetője, Zak Brown úgy érzi, a jövőben több csapat csatlakozhat a Forma–1-hez, az új szabályok ugyanis sokkal élhetőbbé teszi a királykategóriát, ami eddig inkább pénznyelő volt a résztvevők számára.

Motor Racing - Formula One World Championship - Spanish Grand Prix - Race Day - Barcelona, Spain Fotó: XPB
 Brown az utóbbi időben többször jelezte, elégedett a következő években érvénybe lépő szabálymódosításokkal, melyen nemcsak a sporttal és a műszaki oldallal kapcsolatosak, hanem részletesen kitérnek az F1 pénzügyeire is. Az amerikai úgy érzi, 2022-től a királykategória „fantasztikus érába” lép majd, hiszen sokkal szorosabb lesz a versengés.

Nemrég elmondta, ebben az érában a csapatok száma is növekedhet, hiszen az igazságosabb feltételek, és az, hogy kevesebb pénzből is fenn lehet tartani egy alakulatot több érdeklődő számára is vonzóbbá teheti a szériát.

Zak Brown (Fotó: XPB)„Ha valaki nem szerez egy csapatot – ahogyan az most a Williamsszel történt – körülbelül két év kell ahhoz, hogy felépíts egyet” – kezdte. „Nem hallottam senkiről, aki most azonnal be akarna szállni. Azokkal változtatásokkal, amelyeket az F1 és a Liberty bevezet az F1 szerintem sokkal vonzóbb lesz, valamint versenyképesebb is” – tette hozzá.

„Már lesz lehetőség arra, hogy franchise-értéket teremts, és keress is egy kis pénzt. Szerintem, ha van egy versenyképes F1-es csapatod, annak nem kellene pénznyelőnek lennie – ahogyan az eddig volt. Ha versenyképes akarsz lenni, az sok pénzt visz el, ez pedig nem vonzó” – magyarázta.

„Most, hogy az F1 olyan útra lép, melyen igazságosabb lesz a bevételek elosztása, szigorúbb szabályok vonatoznak majd a költekezésre és lesz költségvetési limit, nincs ok arra, hogy más csapatok ne kezdjenek érdeklődni az F1 iránt, ha látják, hogy az üzleti modell életképesebb. Szóval szerintem több csapatot fogunk látni, de ez még néhány évvel később lesz” – zárta gondolatát.