Musorujsag
Élő Eredmények

Nem tudja még a Haas, lecsapjon-e Pérezre

Nem tudja még a Haas, lecsapjon-e Pérezre

F1, Racefans, Autosport
Nem esik kétségbe Romain Grosjean, ha nem kap új szerződést a Haastól. Korántsem magától értetődő még azonban, hogy az amerikaiak lecsapnak Sergio Pérezre.

Sajtóhírek szerint a versenyzőcserét fontolgató Haas csapata mentheti meg a Racing Point által kitett Sergio Pérez F1-es pályafutását. Úgy tudni, a felek már tárgyalni kezdtek, egyes pletykák szerint már előszerződést is aláírtak, ám Szocsiban Günther Steiner csapatfőnök leszögezte, egyáltalán nem biztosak abban, hogy mindenképpen a mexikóira van szükségük.

„Jelenleg nincs olyan, amire gondolkodás nélkül igent mondanánk, mivel túl sok a lehetőség” – jelentette ki annak kapcsán, le fognak-e csapni a középmezőnyben nagy elismerésnek örvendő Pérezre. „A csapat számára közép- és hosszú távon legjobb döntést kell meghozni, nem azt, ami azonnal jónak tűnik, mivel jelenleg nincs problémánk. Meg kell néznünk a középtávú és hosszú távú terveket, mert szerintem ebben van lehetőség.”

Rövid távú megoldásként Pérez nem csak versenyzőként tűnik jónak, mexikói támogatói és az amerikai vonal miatt is nagy potenciált láthat benne az idén éppen szűkös pénztárcája miatt nem fejlesztő Haas. Steiner szerint ennél viszont összetettebb a helyzet. „Szó nincs arról, hogy csak azonnal pénzre van szükségünk a következő évre. Ilyen szempontból rendben vagyunk. A kérdés, hogyan válhatunk jobbá a közép- és hosszú távon, hogyan érhetnénk el a legjobbat csapatként, és hogyan juthatnánk vissza a 2018-as szintre, vagy akár még magasabbra. A költségplafon lehetőséget jelent a következő évtől és a 2022-es új szabályok is. Checo jó versenyző, ez nem kétséges, de hogy ő lenne-e a legjobb nekünk középtávon? Nem tudom. Egyeztetünk, de ez nem olyan magától értetődő, mint amilyennek látszik.”

Günther Steiner (Fotó: XPB)

 

Grosjean és a lehetőségek – az F1-en kívül

Mindeközben a jelenlegi két versenyzőjük, Romain Grosjean és Kevin Magnussen aggódhat, lecseréli-e őket a Haas. A francia lába alatt már tavaly is inogott a talaj, így kézenfekvőnek tűnhet, hogy a bajnokság utolsó helyezettjeként ő van elsődlegesen veszélyben.

Grosjean elismerte, már nincs sok üres ülés az F1-ben, és azokért elég nagy a versenyfutás, de nem esik kétségbe akkor sem, ha nem őt választják. „Megértem a Haas nézőpontját, és érthető, hogy nem kapkodják el. De nekem sem kell kapkodnom. Máshol is vannak lehetőségeim, amik érdekesek lehetnek, de a Forma–1 nyilván a Forma–1” – utalt arra, hogy más kategóriákban is el tudja képzelni magát. „Mugellóban érezted ezekkel az autókkal, hogy mennyire különleges az, amit most vezethetünk. Ilyen szempontból az F1 még mindig vonzó. Idő kell. Még az elején vagyunk, sok futam van hátra, szóval én sem kapkodok.”

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Grosjean egy esetleges indycaros szerepvállalást nem tart valószínűnek, mivel Európában szeretne maradni. „És nem is vonz igazán az oválpálya” – tette hozzá. „Talán még félnék is tőlük, szóval nem akarok azokon versenyezni. A Le Mans-i huszonnégy órás a hiperautós szabályaival viszont érdekes lehet, a hosszútávú sportautó-világbajnokság is klassz. A Forma–E is egy lehetőség, hiszen jó versenyzőik és jó csapataik vannak. A Forma–1-ben mindenki összeszámolhatja, hány ülés elérhető még” – elemezte helyzetét.

Kevin Magnussen jövője szintén nyitott még, ám elhamarkodni ő sem akar semmit. „Nagyszerű időt töltöttem a Haasnál, és nem lenne ellenemre, ha folytathatnám. De szenvedélyes versenyző vagyok, és szívesen fölfedeznék más dolgokat is a jövőben. Mindig szerettem volna mást is csinálni az F1-en kívül, de majd idővel kiderül. Nem tudom, mit hoz a következő év és az azutáni. Eléggé bizonytalan még minden, és nem tudnám megjósolni, hogy hogy alakul. majd” – fogalmazott a dán.

Borítókép: Sergio Pérez és Romain Grosjean (Fotó: XPB)

További tartalmak