×

Räikkönen nem bánja, hogy belekötött Hamiltonba

Hidegen hagyja a „Jégembert”, hogy nem mindenki vette jó néven a Lewis Hamiltonon való élcelődését.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Preparation Day - Sochi, Russia Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)
Mókás poszttal szúrt oda a címvédő Lewis Hamiltonnak Kimi Rikkönen a múlt héten. Az Instagramra két fotót tett föl, az egyiken a Mercedes versenyzőjét egy pizsamára emlékeztető szerelésben helyezte James Hunt mellé, a másikon ő maga volt látható. „Egy F1-es versenyző evolúciója. De nincs még veszve minden remény” – írta kissé gúnyosan.

Volt, aki csak megmosolyogta, mások egyenesen „megtapsolták” a 2007-es bajnokot, de sokan kritizálták is azért, hogy ki merészelte kezdeni a címvédőt.

Räikkönent Szocsiban megkérdezték, mire fel a szurkálódása, és hogy mit szól az egészen megosztott reakciókhoz. „Az F1 más volt, amikor megérkeztem. Az utóbbi években ez volt” – állapította meg anélkül, hogy konkretizálta volna, milyen irányú változást tapasztalt. A posztjából ez úgyis kiderült…

Az, hogy véleményével nem aratott osztatlan sikert, nem különösebben foglalkoztatja. „Szerintem ma bármi képes feldühíteni az embereket, sajnos a világ ma már ilyen” – utalt arra, hogy sok mindent talán túl komolyan vesznek az emberek a kötelezően politikailag korrekt világban.

Hogy nem tetszik neki az irány, az nyilvánvaló, ugyanakkor egyértelművé tette, mindez nem fogja befolyásolni őt abban, marad-e a pizsamás irány felé elmozduló F1-ben. „Ennek semmi köze nem lesz ahhoz, mi történik velem jövőre. Tudjuk, hogyan megy ez az F1-ben, de nekem nincs gondom semmivel” – jelentette ki.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)Räikkönen egyébként éppen ezen a hétvégén érkezik egy komoly mérföldkőhöz: a 322. F1-es versenyére készül, amivel beállítja Rubens Barrichello rekordját. „Sokszor elmondtam már: számomra ez nem igazán számít. A jövőben talán majd változik, ha visszatekintek a számokra és helyezésekre. Lehet, hogy akkor másképpen fogok erre tekinteni, de most úgy tekintek erre, mint minden versenyre, és próbálok mindent kihozni belőle” – mondta.

Hogy meddig lesz csúcstartó, az már más kérdés. Amennyiben nem folytatja 2021-ben, a visszatérő Fernando Alonso meg fogja őt előzni a rangsorban, sőt, mivel a spanyol több évre szerződött a Renault-val, valószínűleg Räikkönennek az egyéves hosszabbítás is kevés lesz a rekord megőrzéséhez. „Nem, nem ezért fogok maradni, ha maradok” – szögezte le mosolyogva. „Minden rekordot megdöntenek valamikor, ez már csak így megy a sportokban.”

A 2007-es bajnoknak nincs kétsége afelől, hogy még 40 fölött is megállja a helyét az autóversenyzés elitkategóriájában. „Nem lennék itt, ha nem érezném úgy, hogy képes vagyok még megfelelni a saját magammal szemben támasztott elvárásoknak. Nem könnyű év ez az eredmények szempontjából, de mostanság sikerült javítanunk a csomagunkon, és legalább már harcban vagyunk a top tízbe kerülésért. Az előző versenyen jó volt pontot szerezni, de sajnáltam, hogy már az első kanyarban komolyan megsérült az autóm, mivel szerintem sokkal több volt benne ennél. De így is sikerült elhúzni a végén, és még a büntetésem ellenére is pontot tudtam szerezni. A legjobb része az volt, hogy jól működött az autó” – állapította meg a mugellói 9. helyezett, aki két hete iratkozott fel a 2020-as pontszerzők közé.