×

Verstappen: Legalább már senki sem tart bajnokesélyesnek!

Max Verstappen frusztrált, és ezt nem is tudja leplezni. Bosszantják a kiesések, a Mercedesszel szembeni lemaradásuk, és a Honda sorozatos hibái. Kezd elfogyni a türelme?

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Preparation Day - Sochi, Russia Max Verstappen (Fotó: XPB)
Az elmúlt hetekben sokat lehetett arról hallani, hogy bármit is mond Max Verstappen a nyilvánosság előtt, egyre feszültebb, és egyre türelmetlenebb a várakozásaitól elmaradó Red Bull-lal és Hondával szemben. Olaszországban mindkét versenyét föl kellett adnia motorproblémák miatt, és Mugellóban kijelentette, kezd elege lenni a helyzetéből.

Christian Horner csapatfőnök az elmúlt héten ugyan állította, elbeszélgetett a versenyzőjével, aki már túl is lépett a történteken, a szocsi csütörtök mégsem azt mutatta, hogy Verstappen teljes békében van a helyzetével. Szarkazmusa ezúttal sem ismert határokat.

„Élveztem az ottani ételeket. Szóval nem volt olyan rossz utazás” – mondta az olaszországi két hétvégéről, majd miután emlékeztették, valójában a csapata teljesítményéről alkotott véleménye lenne érdekes, hozzátette: „A tészta az jó teljesítmény volt! Nem sok kört teljesítettem… Mugello jó pálya, de azt hiszem, az ottani tesztemen (ti. egy GT-autóval ismerte meg a pályát pár héttel korábban) több kört teljesítettem, mint az egész F1-es hétvégémen. Kár érte. Természetesen szerettem volna versenyezni, de a két kanyar nem valami lenyűgöző…”

Max Verstappen (Fotó: XPB)Verstappen Ausztriában, Monzában és Mugellóban is a motorral kapcsolatos hiba miatt esett ki, így fölvetődött, egyre dühösebb a Hondára. A japán gyártó az Orosz Nagydíj előtt jelezte, feltárták a hibák hátterét, és változtattak a motoron, hogy ne ismétlődhessen meg újra a probléma. „A vizsgálataink alapján megállapítottuk, hogy több tényező okozott problémát, és sikerült megtennünk a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy mindet megoldjuk, és a jövőben ne ismétlődhessen meg újra” – mondta Tanabe Tojoharu, a Honda technikai igazgatója.

Verstappen a hibákról való egyeztetés kapcsán óvatosan fogalmazott. „Elég sok mindent megmagyaráztak nekem, szóval remélhetőleg nem történik meg újra. De erről találgatni nincs értelme, a pályán derül csak ki.”

A kérdésre, hogyan lépett túl a kiesései után, megállapította, nem valami jó idén a megbízhatósági mutatójuk. „Őszintén szólva csak hazamentem, és nem igazán gondolkodtam a versenyzésen. A barátaimmal voltam – akik mind negatívak (ti. koronavírusra). Volt egy hét szünet, ami jó a hármas hétvégék után. Persze nagyon motivált is vagyok, hogy újrakezdjem. A legfontosabb az volt, hogy megértsük a problémákat, mert csak így oldhatjuk meg őket. Három kiesésem van, ami kilenc verseny alatt nem a legszebb. Dolgozunk rajta, és azon vagyunk, hogy ne ismétlődjön meg.”

A két egymást követő nullázásának és az emiatt 80 pontosra duzzadt bajnoki lemaradásának szarkasztikus énje az előnyét is látja. „Most legalább már nem kell folyton arról beszélnünk, hogy harcban vagyok a bajnokságban, amiről sosem éreztem úgy, hogy harcban vagyok. Szóval ennek annyi – ez talán pozitívum. A Hondával sok mindenről beszéltünk, tanultunk belőle, és változtattunk, hogy ne történhessen meg újra.”

Max Verstappen már biztosan nem távozik sikerélmény nélkül Szocsiból: a képen sikerült megtalálnia a hoteljüket... (Fotó: XPB)Verstappen egy pillanatig sem gondolta úgy, hogy fölveheti a versenyt idén a címvédésre készülő Hamiltonnal. „Sosem voltam harcban. Amikor ilyen nagy a hátrányod a Mercedesszel szemben, nem harcolsz a bajnokságért. A futamot, amit megnyertem, csakis a gumik miatt nyertem meg. Nekik volt egy rossz napjuk a gumikkal, ezért nyertünk. Az összes többi versenyen legalább fél másodperccel elmaradtunk tőlük, az időmérőn meg hét-kilenc tizeddel. Amikor ilyen nagy a különbség, értelme sincs bajnoki csatáról beszélni. De örülök, hogy erről most már senki sem fog beszélni.”

Mindezek után aligha meglepetés, a szocsi hétvégétől sem vár sokat. Szerinte a pálya eleve nem fekszik igazán a Red Bullnak. „Ez sosem volt erős pályánk. Nem számítok csodákra, sok itt az egyenes és a derékszögű kanyar, amik rövidek, így nem lehet nagy előnyre szert tenni bennük. A mögöttünk lévők valószínűleg sokkal közelebb lesznek hozzánk, mint Mugellóban. Meglátjuk, mennyire leszünk versenyképesek, de természetesen szeretnénk dobogóra állni” – tekintett előre, hozzátéve, számára az is kihívásnak tekinthető, hogy maguk mögött tartják a többieket, és megőrizzék a Mercedes mögötti pozíciójukat.

Ilyen az, amikor Verstappen pozitív próbál maradni…