×

Vettelt nem „utálja”, de Pérez úgy érzi, a csapatból már kinézik

Máris úgy érzi Sergio Pérez, hogy a Racing Point távozása miatt kinézi őt a csapatból, és megkülönböztetett bánásmódban részesíti Lance Strollt.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Preparation Day - Sochi, Russia Sergio Pérez (Fotó: XPB)
Két hete vált hivatalossá, hogy Sergio Péreznek Sebastian Vettel érkezése miatt a szezon végén el kell hagynia a Racing Pointot. A mexikói nem titkolta emiatt érzett csalódottságát, és még ha nem is kezdett üzengetésekbe, finoman célozgatott rá, nem bánt vele valami sportszerűen a csapat azok után, hogy sokáig hitegette őt, kitöltheti a 2022 végéig szóló szerződését.

Szocsiban elárulta, máris érzi a jeleit annak, hogy távozni fog. „Amióta kiderült, egyesek a csapaton belül jellemzően titkolóznak előttem. Szerintem ez nem valami nagyszerű” – kritizált Pérez a sajtótájékoztatón. „Jelenleg nyíltnak kéne lennünk egymással, amennyire csak lehet, hogy elérhessük a célunkat, és annyi pontot gyűjtsünk, amennyit csak lehetséges.”

A jelenleg a konstruktőri harmadik helyet elfoglaló McLaren a Racing Pointot tekinti a legerősebb ellenfelének idén, mivel úgy érzik, a rózsaszín autók erősebbek az övéknél. Zak Brown ügyvezető igazgató szerint viszont a kezükre játszhat, hogy főbb ellenfeleiknél a távozóban lévő versenyzők miatt belső feszültség alakult ki, és mivel náluk Carlos Sainz búcsúja ellenére minden harmonikusan megy tovább, ez előnyt jelenthet számukra a bajnokságban.

Pérez attól tart, az elhidegülésük valóban ronthatja a Racing Point esélyeit. „Meghatározó lenne minden egyes pont. Nagyon fontos lesz a konstruktőri bajnokságban. Még mindig elérhetjük a csapat történetének eddigi legjobb eredményét, és lehetünk harmadikak. Szerintem mind nagyon csalódottak lennénk, ha nem tudnánk megszerezni” – mondta.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)A Racing Point Mugellóban bevetette idei első és egyetlen nagy aerodinamikai fejlesztési csomagját, amit azonban csak Lance Stroll kapott meg. Noha lehetne azt mondani, hogy maradó versenyzőként, a csapat tulajdonosának fiaként járt neki ez a kiváltság, valójában azért az ő autójára kerültek föl az újítások, mert jobban áll a bajnokságban. Mugellói balesete miatt a csapat Szocsiban is csak egyik autójára pakolhatja föl az új elemeket, és ismét Stroll lesz a kedvezményezett, ami Péreznek érezhetően nem tetszik.

„Semmi újítás nem lesz, csak az új hátsó felfüggesztés, ami új fejlesztés” – erősítette meg, hozzátéve, ez komoly hátrányt fog jelenteni számára a csapattársával szemben. „A mezőny nagyon sűrű, egy tizedmásodperc nagy különbséget jelenthet a végeredmény szempontjából. Jó lenne az újításokkal versenyezni, de nyilvánvaló okokból nem kapom meg őket. De a csapat keményen dolgozik, hogy a következő alkalommal már megkaphassam.”

A Pérezzel való szakítás kapcsán híre ment, a versenyző Monzában úgy értesült menesztéséről még annak hivatalossá válása előtt, hogy hallotta, a szomszéd szobában Lawrence Stroll tulajdonos az ügyvédeit kéri arra telefonon, hogy készítsék elő Sebastian Vettel szerződését. Mindez ellentmond Pérez mugellói nyilatkozatának, miszerint derült égből villámcsapásként érte Stroll későbbi telefonhívása, amikor közölte, mennie kell.

Szocsiban ennek kapcsán a mexikói elmondta, szerinte egy csapattag szivárogtatott információkat a történtekről. „Eléggé csalódott vagyok, hogy ilyesmi kiszivárog a csapattól. Szerintem az ilyen dolgoknak a csapat és köztem kéne maradniuk. Nem fogok semmilyen információt adni, mivel ez belső ügy kéne, hogy legyen” – nehezményezte a pletykákat.

Sergio Pérez (Fotó: Racing Point)

Sergio Pérez (Fotó: Racing Point) 

„Nincs bajom Vettellel”

Miközben nyilvánvalóan neheztel a csapatára, Pérez jelezte, az őt kitúró Sebastian Vettelre nem haragszik. „Igen, utálom Sebastiant!” – mondta nevetve. „Nem, nincs vele bajom, Seb egy rendes fickó, nagyszerű versenyző. Fantasztikus csapathoz érkezik, egy olyan csapathoz, amellyel én is szívesen folytattam volna, mert tudom, hogy mennyire jók a kilátásaik, főleg a következő évre. Amikor nem úgy alakul valami, ahogy szeretnéd, nyilván csalódott vagy, de már régóta vagyok itt, értem a döntések hátterét, szóval nincs bennem rossz érzés. Nem veszek semmit személyesnek, csak továbblépek. Bármi is jön most, elfogadom.”

Pérez egyelőre 2021-es ülés nélkül áll, ám a hírek szerint jó esélye nyílhat arra, hogy szerződtesse őt a Haas. Elárulta, időközben már fölvette a kapcsolatot „pár csapattal”, és a következő héten már képet fog kapni arról, milyen lehetőségei lesznek. „Ezt viszont megmarad köztem és a csapatok között. Mindenki megérdemli a tiszteletet, a jelenlegi versenyzők és a tárgyalások miatt is, szóval nem mondok ennél többet. Motiváció kell ahhoz, hogy folytassam, hogy tovább edzek, hogy minden körben száz százalékot adjak. Szeretnék egy olyan projektet, ami motivál. Ha nem lesz, akkor nem fogom folytatni” – bocsátotta előre.