Musorujsag
Élő Eredmények

És még csak nem is ment olyan jól a Mercedesnek…

És még csak nem is ment olyan jól a Mercedesnek…

F1
Nem alakult zökkenőmentesen a Mercedes péntekje, ám így is másodpercen kívül tartották az ellenfeleket. Lewis Hamilton rekordbeállítását Valtteri Bottas hiúsíthatja meg.

Valtteri Bottas pénteken újfent bizonyította, hogy a simább aszfaltú és kevéssé felgumizott pályák nagymestere. Szocsi mindkét kritériumnak megfelelt, így nem jött meglepetésként, hogy övé lett a két első szabadedzés. Az elsőn még Daniel Ricciardo és Max Verstappen voltak az első számú üldözői, a másodikon viszont helyre állt a világ rendje, és Lewis Hamilton zárkózott föl mögé 0,267 másodpercre, miközben a harmadik Ricciardo másodpercen kívül volt.

Lewis Hamiltont meglepte a nagy előnyük. „Igen, meglepett, mert nem éreztük valami nagyszerűnek a helyzetet. A tapadás gyenge volt, csúszkáltunk, szóval kissé meglepett, hogy ilyen nagy volt a különbség” – állapította meg.

A tőle megszokott helyzetszépítésnél ezúttal többről volt szó: a Mercedesnek tényleg voltak gondjai a nap folyamán. Különösen délelőtt, amikor James Allison technikai igazgató elmondása szerint „semmit sem tanultak”. „Elég fura hely ez, mert hihetetlenül könnyű elfékezni itt a gumikat úgy, hogy a szett tönkre is menjen az edzés hátralévő részére. Mindkét versenyzőnkkel ez történt. Emiatt sem a közepes, sem a kemény gumin nem kaptuk meg, amit akartunk. Lewisnak ráadásul a lágy gumis menetén is gondja adódott. elfékezte azt is” – magyarázta a brit mérnök még a két edzés között, előrebocsátva, hogy a történtek miatt a második tréning programját is módosítaniuk kellett, és lépéshátrányba kerültek önmagukhoz képest.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

„Az első edzést többször megszakították, csak korlátozott lehetőségünk volt körözni, és volt egy nagy blokkolásom is, ami miatt egy szett gumit el is vesztettem” – mesélte Bottas, aki szerint még a délutáni javításuk után is bőven maradt tartalék az autóban. „A második edzésen már sokat köröztünk, de még így sem sikerült mindhárom szektort jól összeraknom a leggyorsabb körömön, szóval van min javítani. De ma elég trükkös körülmények uralkodtak, könnyű volt hibázni.”

A tökéletes kört Hamilton sem rakta össze. Igazán erősnek csak a harmadik szakaszon mutatkozott. „Nem éreztem magam különösen gyorsnak ma. Rosszul kezdtem, az első edzés egészen gyengén sikerült. Elfékeztem magam a lágy gumin az első kanyarban, majd a keményre váltottam, és teljesen tönkretettem azt. Az első edzés tehát silány volt, és a második sokkal jobban kezdődött. Egy kicsit le vagyok maradva az első és a második szektorban, az utolsó viszont klassz volt. Próbálom összerakni, de még dolgozom rajta. Bizonyos dolgokon változtatnom kell a vezetési stílusom szempontjából, és a beállításokon is” – magyarázta a címvédő.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton a Michael Schumacher rekordjának beállítását jelentő 91. futamgyőzelmére vadászik, és úgy fest, mivel ezúttal sincs ellenfelük, egyedül Bottas állhatja útját. Hogy melyikük jön ki győztesen az időmérős párharcukból, az azon fog múlni, melyikük mennyit tud javítani a jelenlegi gyenge pontján. Hamiltonnak az első két szektorban kell gyorsulnia, Bottasnak a harmadikban.

A finn küszködését a pálya végén szemléletessé tette, hogy két gyorskörén is kicsúszott az utolsó kanyarban, tizedeket ott hagyva. „Úgy fest ott gondjaim vannak, főleg kevés üzemanyaggal. Szenvedtem a hátuljával. Jobban kell csinálnom, ez kissé ralis volt inkább, mintsem F1-es. Nem vagyok biztos benne, hogy ez a leggyorsabb módja…” – állapította meg a délután folyamán egyik etapját a kormányzással adódó nehézségei miatt félbeszakító finn. „Valami ragasztó vagy matrica lehetett, amitől korlátozott volt a könyököm mozgása, amikor jobbra kanyarodtam. Muszáj volt kiállnom miatta” – magyarázta furcsa problémájáról.

Miközben Hamilton úgy érzi, a gyenge első edzése miatt hátrányból indított Bottasszal szemben, elismeri, a Mercedes kilátásai nem rosszak. „Nem jó érzés, hogy beragadtam. Mindig egyesével lépkedsz, és ha az első edzésen nem lépsz előre, akkor hátrányból indítod a másodikat. De az autónk igazán jól teljesít. Sok dolgunk lesz este, de ez nem újdonság.”

Bottas hozzátette: „Minden jel arra utal, hogy egészen erősek leszünk. De még van benne idő. Az első és a második szektor egészen jó, de a harmadikban az autó kissé túl ideges. Biztosra veszem, hogy ha ezt helyretesszük, időt nyerünk vele.”

Andrew Shovlin vezető mérnök szavaiból kiszűrhető, a Mercedesnek jó esélye van arra, hogy tovább őrizze 2014 óta tartó szocsi veretlenségét. „Összességében úgy fest, az autó igazán jól működik. Egy körön erősek vagyunk az egész mezőnyhöz képest. Jól tapadnak nálunk a lágy gumik, pedig nem egyszerű elérni, hogy a teljes körön így legyen, hogy végig kibírják. A hosszú etapunk egészen jó volt. A Red Bull mintha lemaradt volna, de nem kétséges, javulni fognak holnapra, mint mindig. Eddig jó formát mutatunk, egyedül kicsit az autó egyensúlyára panaszkodhatunk, de dolgozunk a megoldásán.”

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak