×

Ez volt Hamilton legemlékezetesebb pillanata Schumacherrel

Hamarosan megdönti Michael Schumacher rekordjait Lewis Hamilton – a hozzá kapcsolódó emlékeiről mesélt.

Formula 1 Grand Prix, Japan, Thursday Press Conference Lewis Hamilton és Michael Schumacher (Fotó: XPB)
Akár már Szocsiban utolérheti Michael Schumachert a Mercedes címvédője a győzelmek számában. A 91. futamgyőzelmével beállíthatja a 19 éve a némethez tartozó sportági rekordot, Lewis Hamilton arról viszont még nem gondolkodott el, ez mit is fog jelenteni számára.

„Nem igazán tudom. Mindenekelőtt el kell végeznem a munkát, mert Valtteri nagyon jó ezen a pályán, és tavaly a Red Bull is erős volt itt. Nem tudom megmondani, mit fogok érezni, ha megtörténik. Vannak most nagyobb problémák és dolgok ennél a világban. Ettől persze még megtisztelő” – nyilatkozta a brit.

Michael Schumachernek egyik híres pillanata volt, amikor 2000-ben Monzában utolérte a győzelmek számában a rangsorban akkor második Ayrton Sennát. Azon a versenyen egy pályabíró halálát hozó baleset is történt, a bajnoki küzdelem nagyon feszült volt, és a német a sajtótájékoztatón könnyekben tört ki. „Nemrég láttam azt a videót, és emlékszem is rá” – mondta a húsz évvel ezelőtt történtekről Hamilton. „Nem tudom, később beszélt-e arról, hogy miért érzett úgy akkor, de nálunk versenyzőknél mindig komoly érzelmek kísérik azt, amit csinálunk, a szeretet, a nyomás miatt. Nem tudom, miért, de nem igazán foglalkoztatnak a számok. Ez a hétvége semmiben sem különbözik számomra a többitől: dolgoznom kell ahhoz, hogy legyőzzem Valtterit és a többieket. És tudom, hogy mennyire nehéz ez.”

„A bajnokságok száma talán kicsit más. Amikor bajnok leszel, az olyasmi, amit annyira távolinak érzel, szinte lehetetlenségnek, elérhetetlennek. Próbálod elérni, de sosem tudod biztosan, hogy eléred-e. És amikor sikerül, akkor nem sokkal később máris arra kezdesz fókuszálni, mi jön utána.”

Hamiltont a Schumacherhez fűződő emlékeiről is kérdezték. Rövid ideig egymás ellen is versenyeztek, igaz, a Mercedes túl gyenge volt akkoriban ahhoz, hogy Schumacher rendszeres ellenfele legyen a McLarennel az élmezőnybe tartozó Hamiltonnak. „Az első emlékem róla talán Imola lehet, amikor Ayrton meghalt, és ő nyerte a futamot. Onnantól láttam a sikereit. Nem igazán volt vele kapcsolatom. Először a gokartpályáján találkoztam vele Kerpenben. Gyerekként elképesztő volt egyszerre ugyanazon a pályán lenni, mint ő. Ott beszélgettem vele egy kicsit, de már nem emlékszem, miről, elég fiatal voltam még” – utalt a 2001-es gokart-világbajnokságra, amelyen Schumacher csak úgy kedvtelésből indult el, megküzdve számos jövőbeli F1-es versenyzővel, így Hamiltonnal, Nico Rosberggel, Vitantonio Liuzzival.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Az F1-ben aztán már gyakrabban látták egymást. „A legemlékezetesebb pillanatom vele Abu-Dzabiban volt, ahol sisakot cseréltünk. Számomra az óriási dolog volt. Szakított egy kis időt rám a napjából, hogy sisakot cseréljünk. Az a legértékesebb sisakom. Mélyebb beszélgetésünk viszont sosem volt, csak a puszta tisztelet.”

Hamiltont arról is kérdezték, mit szól hozzá, hogy sokan a Mercedes sosem látott mértékű dominanciájának tulajdonítják eredményeit, és emiatt kevésbé tekintik értékesnek azokat. „Mindig azt mondom, én csak egy láncszem vagyok ebben a hosszú láncban, sosem állítottam, hogy ez mind miattam van. Egy hatalmas csoport dolgozik hétvégéről hétvégére, és nagyon hálás vagyok nekik. Ez a legjobb része ennek a munkának – ezeknek a rakétáknak vezetése mellett, persze: látni, hogyan jönnek össze az elmék és alkotnak dolgokat az év folyamán.”

„Tudom, hogy vannak dolgok, amikben az első naptól kivettem a részemet, változások, amiket én mozdítottam elő a csapatnál. Ez minden évben így van. Valtterivel igyekszünk úgy kormányozni a csapatot, hogy segítsenek a legjobbunkat nyújtani. Erről szól a csapatmunka, ezért dolgozom a legkeményebben” – fogalmazott.