×

Nem álmodozik még a dobogóról Ricciardo

Hiába volt a Mercedes első számú üldözője, Daniel Ricciardo ezúttal inkább nem lovalja bele magát a dobogós álmokba. Egyelőre.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Practice Day - Sochi, Russia Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
„Túl lassú vagyok” – viccelődött Daniel Ricciardo még csütörtökön, amikor arról kérdezték, miért nem megy neki Szocsiban. Elismerte, nem sikerült megbarátkoznia az orosz pályával az évek során, de konkrét magyarázata nem volt erre, csupán azt tudja, hogy egy éve is küszködött rajta akkori csapattársához, Nico Hülkenbeghez viszonyítva.

Noha még csak péntekről volt szó, Ricciardo ezúttal meggyőző formában volt Szocsiban. Mindkét edzést a top 3-ban zárta, mindkétszer a Mercedes első számú üldözője volt, mindkétszer megelőzte a Red Bull-os Max Verstappent. „Most először megy itt. Már délelőtt jó formában voltam, és abban is maradtam délutánra. Elégedett vagyok, ez egy újabb erős péntek volt” – nyilatkozta a hétszeres futamgyőztes.

Ricciardo hetek óta jól teljesít péntekenként, és az ilyen napok után sokszor emlegette a dobogós esélyeiket. A Renault viszont továbbra is csak várja az első pódiumát, így most a versenyző is óvatosságra int. „Még korai megmondani. Ha most az időmérő után lennénk, akkor nyilván magabiztos lennék. De mivel a körülöttünk lévő autók között csak egy-két tizedmásodperc a különbség, kemény küzdelemre számítok holnap. Gyanítom, hogy szorosabbá válik. Ha meg tudjuk tartani ezt a tizedes előnyünket, akkor rendben leszünk” – mondta.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)Saját teljesítménye kapcsán elárulta, a múlt évi küszködése után alaposabban elmerült az okok elemzésében, és ennek érzi is most a hatását. „Látni akartam, mit tehetnénk. Változtattunk kicsit az autónk, hogy meglegyen, ami tavaly hiányzott. Szerintem jó helyzetben vagyunk.”

csapattársa, Esteban Ocon már kevésbé mutatott kiemelkedő formát. Mindkét szabadedzést 6 tized körüli hátránnyal zárt Ricciardóhoz képest. Rádiózásukból viszont kiderült, a két autó nem volt egyforma. „Több dolog is különbözött” – erősítette meg a francia. „Aerodinamikai téren, de a motornál is. Részleteket nem árulhatok el. De tudjuk, hol tartunk, és a tempónk bizakodásra ad okot.”

„Teljesítettük a programunkat, probléma nélkül. Az autóban benne van a potenciál, hogy jól teljesítsen itt. Sok mindent teszteltünk, most kielemezzük ezt, és megpróbálunk mindent összerakni.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)Ricciardo dobogós esélyeit a nyitónapon gyengélkedő Red Bull formája mellett a Racing Point és a McLaren teljesítménye is befolyásolni fogja. Előbbi csapat tagjaként Sergio Pérez attól tart, ők nincsenek azonos szinten Ricciardóékkal és Verstappenékkel. „Jó nap volt, de szoros lesz a csata. A Renault és a Red Bull is ott van. Max ideális köre sokkal jobb volt a miénknél. Biztos, hogy nehéz lesz legyőzni őt szombaton. És ugyanezt várom a Renault-tól is. És még a McLaren is ott lehet.”

Miközben Pérez 3 tizedre volt Ricciardo legjobb idejétől, Carlos Sainz és Lando Norris is a mexikói előtt végzett pár századdal. Előbbi versenyző nem győzött bocsánatot kérni csapatától, amiért az első edzésen háttal a falba csapódott, és letörte a hátsó szárnyát. Szerelőinek a hátsó felfüggesztést is cserélniük kellett a sérülés miatt. A délutáni javítás ehhez képest jól sikerült, ám annyira nem jól, hogy a középmezőny élére álljanak. „A Renault egyértelműen előnyben van velünk szemben. Péntekenként hagyományosan nagyon gyorsak, de bízom benne, hogy szombaton elkaphatjuk őket. Összességében mégis úgy érzem, hogy a Renault egy kicsivel most gyorsabb” – mondta a spanyol. 


Norris napját eközben a McLaren újításainak tesztelése bolygatta meg. A csapat új, a Mercedeséről másolt orrkúpja is fölkerült a gépére, és a sok kísérletezés elmondása szerint némiképp kizökkentette a ritmusból. „Összességében elégedett vagyok, de a beállítási munkálatokkal kicsi lemaradásban vagyunk. Semmi komoly, csak kis dolgok, amiket az este el tudunk intézni” – jelentette a brit tehetség.