×

Verstappen: Nehéz lesz legyőzni a Renault-t

A sok kísérletezés talán eltorzította kicsit a képet, Max Verstappen így is tart attól, hogy Szocsiban nem csak a Mercedes jelenthet számukra túl nagy falatot.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Practice Day - Sochi, Russia Max Verstappen (Fotó: XPB)
Nem fest valami jól Max Verstappen 7. helye és bő másfél másodperces délutáni lemaradása a szocsi pénteki edzésnap végén. A holland versenyző talán jobban is összerakhatta volna a délutáni legjobb körét, második próbálkozásánál bemutatott megforgása, valamint frusztrált rádiózásai azt mutatták, nem minden kerek a Red Bull háza táján. Ezt erősíti az is, hogy a Mercedes mellett ezúttal a renault-s Daniel Ricciardo is stabilan gyorsabb volt nála. Miközben a holland a második tréningen a McLaren két versenyzőjénél és Sergio Péreznél is lassabbnak bizonyult, Ricciardo már délelőtt is elé furakodott, amikor még a harmadik idő volt az övé.

Ismerve a pálya karakterét, váratlanul nem érte a bajnoki harmadik helyezettet a pénteki erősorrend. „Tudtuk, hogy ez nem a legjobb pályánk” – állapította meg. Ugyanakkor hozzátette, az eredményre túl sokat nem lehet adni, mivel csapata a nap folyamán sokat kísérletezgetett. „Elég sok mindent kipróbáltunk a leszorítóerők szintjével, csak hogy lássuk, melyik lenne a legjobb megoldás. A második edzésen kicsit jobbnak tűnt a helyzet, de több dolgot is teszteltünk. Volt, ami bevált, volt, ami nem. Most már pontosabb képünk lesz holnapra.”

A Red Bull fő célja ezen a hétvégén, hogy a legjobbak legyenek a továbbra is domináns Mercedes mögött. Verstappen azonban attól tart, hogy sok egyenessel és rövid kanyarokkal tűzdelt pályákon szárnyaló Renault kemény dió lesz számukra. „Az időmérő edzésen mindenképpen nehéz lesz megszerezni a harmadik helyet. A verseny szempontjából már erősebbnek tűnünk, aminek örülök. De még így is sok munka vár ránk, ha meg akarjuk szerezni a harmadik helyet. A Renault nagyon versenyképes volt. És sosem tudhatjuk, hogy még ki lesz az.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)„Nekünk most magunkkal kell foglalkoznunk, jól kell megválasztanunk a leszorítóerőnket, és stabillá kell tennünk az autót. Ha ez meglesz, hiszem, hogy az időmérőn harcban lehetünk, még ha nagyon szorosnak is ígérkezik.”

Hogy a Red Bull nincs csúcsformában, az a csúszkáló, a tapadásra is sokat panaszkodó Verstappen mellett Alexander Albon formáján is lemérhető volt. Miközben a thai Mugellóban javuló teljesítményt mutatott a kiszámíthatóbb autóval, most ismét visszaesett a bizonytalanabb RB16-ossal. Délelőtt a 8., délután a 12. időt autózta, lemaradása csapattásával szemben 2 és 7 tized között mozgott.

„Többféle dolgot kipróbáltunk Maxszal. Remélem, megtaláljuk belőlük a jó dolgokat. Nehéz volt. tudtuk, hogy kemény lesz, a középmezőny szorosabb, mint tavaly volt” – értékelt Albon. „Nem volt rossz az autó vezethetősége, egyszerűen mindenki nagyon gyors volt. El kell végeznünk a házi feladatunkat, és ki kell találnunk, hogyan nyerhetünk némi időt. Egy ilyen pályán a gumik óvása a legfontosabb, a hőmérsékletükre kell figyelni. Ehhez jó egyensúly kell, szóval ha jó vagy egy körön, akkor a hosszú etapokon is az leszel. Nálunk most még mindkettő hiányzik egy kicsit.”