×

Vettel: Ahhoz képest, ahol eddig voltunk, javultunk…

Nem hoztak megváltást a Ferrari számára a Szocsiban bevetett újítások. A köridők jobbak a vártnál, problémák most is vannak.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Practice Day - Sochi, Russia Charles Leclerc (Fotó: XPB)
Mindkét Ferrari a top 10-ben zárta az Orosz Nagydíj péntekjét. Ha a vörösökkel szembeni elvárásokat vesszük alapul, önmagában siralmas, hogy ez pozitívumnak számít, de a belga és a két olasz versenyhétvége után mégis javulásnak tűnik.

Délelőtt Sebastian Vettel futotta a gyorsabb kört a maranellóiaknál, eredménye a 9. legjobb volt, miközben Charles Leclerc csak 11. lett. Délután fordult a kocka, a monacói bő egy tizeddel jobb kört rakott össze, és ezzel 8. lett, kollégája meg 10. Lemaradásuk másfél másodperc fölött volt, és némi meglepetést jelentett, hogy közel voltak a Red Bullhoz, a Racing Pointhoz és a McLarenhez is.

„Ha azt vesszük, hol voltunk az utóbbi hetekben, most kicsit jobbnak tűnik az autó” – állapította meg Vettel. Kísérő mosolya jelezte, onnan azért nem volt nehéz előrelépni… „A valós képet holnap kapjuk csak meg. Összességében rendben volt. Még önmagunkhoz képest is tudunk javulni. Gyanítom, nagyon szoros lesz a küzdelem holnap.”

A Ferrari újításokkal érkezett Szocsiba: az első és a hátsó szárnyuk véglapját is átdolgozták. „Tudtuk, hogy nem hoznak olyan sokat, de az eddigiek alapján hozzák, amit vártunk tőlük. A teljesítmény szempontjából nem jelentenek nagy ugrást” – értékelte a hatásukat Vettel.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Leclerc elárulta, az őket egész évben kísértő problémájuk most is jelen van: képtelenek egyszerre kihozni a legtöbbet az SF1000-esből egy körön és megtankolva. „Valójában küszködtünk. A köridők jobbak voltak a vártnál, de az egyensúly miatt küszködtünk egy kicsit. Szóval elég sok munka vár ránk holnapig. Azért nehéz megtalálni a megfelelő beállításokat, mert az egyensúly sokat változik az időmérős és a versenykörülmények között. Próbáljuk jobban összerakni, hogy ugyanolyan legyen a balansz az időmérőn és a versenyen is” – magyarázta a kétszeres futamgyőztes.

Vettel arra számít, hogy ezúttal sem lesz egyszerű feladat a Q3-ba jutás az időmérőn. „Őszintén szólva a Mercedest nem is figyeltem, mert nagyon messze vannak tőlünk. Nem tudom, talán többeknek is nehéz délutánjuk volt. Itt nehéz összerakni mindent. Szoros lesz, a lényeg, hogy hiba nélkül teljesítsünk, mindent összerakjunk. Az autónk még javulhat” – összegzett.