×

Vettel: Nem az Aston-szerződés hozott változást a helyzetemben

Lélekben már föladta az idei szezont Sebastian Vettel, aki arra is utalás tett, hogy a Ferrari már távozásának bejelentése óta változtatott a közös munkájukon.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)
Egy évvel ezelőtt Sebastian Vettel úgy rajtolt el az Orosz Nagydíjon, hogy látta az esélyt a győzelemre. A csapattal való előzetes megállapodás ellenére lerajtolta és maga mögött is tartotta Charles Leclerc-t, és csapata csak egy taktikai lépéssel tudta visszafordítani a sorrendet közöttük.

Azóta sok minden megváltozott Vettel és a Ferrari körül. Az autójuk nyilvánvalóan kevésbé versenyképes, mint 2019-ben volt, ám komoly változás az is, hogy miközben egy éve Vettel a szezon ezen szakaszán kezdett magára találni az addigi problémáinak megszüntetését célzó fejlesztéseknek köszönhetően, idén a csapat még csak jelét sem mutatja annak, hogy próbálna javítani a vezethetőséggel kapcsolatos gondjain.

Ennek hátterében a távozása áll, amely alapjaiban változtatta meg a viszonyukat. A Ferrarinak ma már nem érdeke megfelelni Vettel kívánalmainak, a jövőt Charles Leclerc jelenti, így ő szabja meg a fejlesztés irányát is.

Vettelt csütörtökön megkérdezték, változott-e a csapat viszonyulása hozzá azok után, hogy kiderült, jövőre a Ferrari közvetlen riválisának számító Aston Martin versenyzője lesz. Válasza mindent elmondott. „Nem igazán. Már jó ideje egyértelmű, hogy jövőre nem leszek a csapat tagja, szóval mindaz, amin változtatni kellett, már változtattak előtte. A bejelentés óta nem történt változás” – tette egyértelművé, hogy a szezon kezdete óta másképp dolgoznak, mint a korábbi években.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)A fejlesztésből és a szimulátoros munkából való fokozatos kizárása persze természetes egy ilyen helyzetben. Miután azonban Vettelnek komoly nehézségei vannak az idei SF1000-essel, ez patthelyzetet is jelent. A versenyző nem tagadta, lélekben már lemondott arról, hogy fordulat állhat be az idényében. „Hány versenyünk is van még hátra? Hét? Hét verseny alatt szerintem már nem várhatunk csodát. Lesznek még új elemek, de sokkal többet szerintem nem hozhatnak” – állapította meg, utalva a saját és a csapata formájára is.

A szocsi fejlesztésektől sem vár túl sokat. A Scuderia egy módosított első és hátsó szárnnyal készült erre a hétvégére. „Sajnos nem hoznak olyan sokat, mint szeretnénk. De talán jobbá teszik a vezethetőséget. A köridő szempontjából nem ígérnek túl sokat, de a jobb érzés jelenthet némi időt is.”

Vettel szerint az orosz pálya nem feltétlenül kedvez nekik. „Nehéz lesz. Az autónk elég sok gyenge pontját kiemelheti. Reméljük, hogy jobb lesz, mint a legutóbbi hétvégék, de realistának kell lennünk. Sok itt az egyenes. De a kanyarok típusa talán nem olyan rossz nekünk. Nem várok semmit, csak jobb hétvégét akarok, jobb vezethetőséget, többet kihozni az autóból.”A négyszeres bajnoknak a mostani a 250. F1-es versenye lesz, így Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen rekordbeállításának árnyékában ő is elért egy mérföldkőhöz. „Elég soknak tűnik, és talán túl sok is…” – állapította meg mosolyogva. „Nem annyira fontos ez, csak egy szám. Szeretnék jobb eredményt ezen a hétvégén, akkor is, ha nem kerek a szám.”

Azt ugyanakkor nem titkolja, az idei vergődés mellett gondolatban már egyre inkább az Aston Martinnál jár. „Várom már. Nyilván még be kell fejezni ezt a szezont, de közben már várom a következőt. Az utóbbi versenyek eléggé intenzívek volta, sok minden járt a fejemben, de most már minden világossá vált, így remélem, hogy a következő versenyeket kicsit jobban ki tudom élvezni.”