×

Bottas: Talán csak játszadoztam, és harmadik akartam lenni…

Már semmit sem ért Valtteri Bottas a Lewis Hamiltontól kapott újabb pofon után, ám abban bízik, hogy harmadik helye és gumielőnye még meghozhatja a remélt fordulatot.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Qualifying Day - Sochi, Russia Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Ez nem akar összejönni Valtteri Bottasnak. A finn sorra szenvedi el az újabb és újabb vereségeket Lewis Hamiltontól. Eddig azzal vigasztalta magát, hogy mindig szoros csatát vívnak az időmérőkön, rendszerint csak századok döntenek közöttük, így csak egy kis időt kell találnia a fordításhoz. Most egy kicsit ez is másképp alakult.

Bottas Szocsiban elárulta, Mugello után olyan pechesnek és reménytelennek érezte a helyzetét, hogy a futam utáni hétfőn besétált egy templomba. „Mindent megpróbálok. Mugello másnapján találtam egy templomot, ami épp nyitva volt, ezért bementem. Gondoltam, talán megszabadulhatok valamitől, ami segíthet. Néha ez viccesnek tűnik, néha egy kicsit sem vicces” – mesélte.

Nos, bármiért is fohászkodott, az eredménye egyelőre nem lett meg. Noha Szocsiban fölényből indított Hamiltonnal szemben, a kvalifikációt 0,652 másodperces hátránnyal zárta – ráadásul a közéjük furakodó Max Verstappennek köszönhetően csak a harmadik rajthellyel.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)A nap végén elismerte, nincs magyarázata az óriási differenciára. „Nem igazán értem ezt, mivel egész jó volt a tempóm ezen a hétvégén, de a Q2 után már nem tudtam gyorsulni. Furcsa ez” – mondta.

„A Q3 kissé fura volt. Az első körömön a hátsó gumik túl hidegek voltak a kör elején. A kör első felében emiatt nagyon kipörögtek. Már az első kanyarban volt egy megcsúszásom, amivel benne hagytam pár tizedet a kettes kanyarig vezető úton. A másodikban nagyon túlkormányzottá vált az autó, és a gumik csak a kör vége fele kezdtek el működni. Ezek után vártam a második menetet. Igyekeztem jobban fölmelegíteni a gumikat, és jobbnak is tűntek, de kissé blokkoltam a második kanyar előtt, és kicsit szélesre mentem. Sok időt nem veszítettem vele, nem voltak hibák. Őszintén szólva nem tudom, miért nem tudtam Lewis Q3-as idejét futni. Nem éreztem úgy, hogy annyit javult volna a tapadás, mint a korábbi szakaszoknál. A Q2-t jobbnak éreztem. Szóval van pár kérdőjel a történtek körül.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)Bottas azért még nem adta föl, sőt, úgy érzi, két tényező is a fordítása mellett szólhat. „Holnap legalább a közepes gumin rajtolok, és szerintem ez a megfelelő gumi. A versenytempóm pedig hiszem, hogy erős lesz” – utalt arra, hogy a pole-szerző Hamilton eközben a Q2-es kavarodás miatt a lágyon kötött ki.

Az a gumi a britnek a rajtnál talán némi tapadási előnyt fog kínálni, ám a szélárnyék Bottast segítheti. „Lehet, hogy csak játszadoztam, és valójában a harmadik helyről akartam rajtolni…” – tréfálkozott, arra utalva, hogy Szocsiban az első féktávig vezető út miatt nem mindig rossz hátrányból indulni. „Emlékszem, egyszer a harmadik helyről rajtoltam itt, és tudom, mi történt utána, szóval most igyekszem újra megcsinálni” – idézte föl a 2017-es futamát, amelynél átugrotta a két Ferrarit.

Még tehát bízhat benne, hogy mugellói imái mégis meghallgattattak odafönt…