×

Döntött az FIA, Hamiltoné maradt a szocsi pole

Négy versenyző ellen indított vizsgálatot az FIA az Orosz Nagydíj időmérő edzése után – mindannyiukkal szemben elnéző volt a bíróság.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Qualifying Day - Sochi, Russia Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Lewis Hamiltonnak, Romain Grosjeannak, Kevin Magnussennek és Nicholas Latifinak is jelenése volt az FIA versenybírósága előtt az Orosz Nagydíj időmérő edzését követően, mivel a Q1-ben levágták a pálya 2-es kanyarját, és utána úgy tértek vissza a pályára, hogy nem követték a versenyigazgató szombat reggel pontosított útmutatását. Vétségük lényege az volt, hogy nem kerülték meg a kanyar belső bukóterében kialakított narancsszínű kerékvetőket, miután négy kerékkel elhagyták a pályát.

Az FIA a meghallgatások és az esetek vizsgálata után úgy döntött, egyik versenyzőt sem bünteti meg. A négy résztvevő még csak figyelmeztetést sem kapott, és a rajthelyezését is megtarthatja.

Az FIA indoklásában kiemelte, az érintettek nem tettek szert előnyre a kihágásuk révén, ám jelezte, a hasonló eseteket a futamon már büntetni fogja. „A versenyző elhagyta a pályát a 2-es kanyarban, és nem az esemény 22.1-es jegyzetében előírtak szerint tért vissza rá. A versenyző elismerte, hogy nem követte az instrukciókat, és elfogadta, hogy a futamon ezért már büntetés járna. A bírák ugyanakkor megállapították, hogy nem történt előnyszerzés, mivel a releváns köridőket törölték” – állt mind a négy indoklásban.

A döntésnél egy 2018-as barcelonai és egy 2019-es kanadai esetet is figyelembe vettek, amelyeknél hasonló ítélet született. Az FIA ugyanakkor figyelmeztetett: „A bírák felhívják a csapatok és a versenyzők figyelmét, hogy a 2-es kanyar levágása esetén az esemény jegyzeteinek megfelelően a futam során 5 másodperces időbüntetést fognak kiosztani.”

Hamilton a pole-ból rajtol Szocsiban, Romain Grosjean a 16.,, Kevin Magnussen a 18., Nicholas Latifi a 19. rajtkockát szerezte meg.