×

Vettel a falban: Kockáztatnom kellett

Balesettel zárta rövidre a Ferrarijával birkózó Sebastian Vettel az időmérő edzését az Orosz Nagydíjon.

Vettel, Leclerc Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: Formula1/Twitter)
Takarítóként zárta a napját Sebastian Vettel Szocsiban. Ferrarija fölött a 4-es kanyarban veszítette el az irányítást az időmérő edzés Q2-es felvonásának hajrájában. Megcsípte a belső kerékvetőt, az levetette magáról, és a meginduló hátsó részt már tudta megzabolázni, orral-oldallal a gumifalba csapódott. Leszakadt első szárnyát – amin az őt éppen csak elkerülő Charles Leclerc hajtott át a baleset után – gondosan fölvette az útról, majd megpróbálta ráhelyezni gépére. Vettel számára újra a második felvonásban ért véget a kvalifikáció – zsinórban hatodszor maradt ki a top 10-ből a rajtrácson.

„Minden rendben, köszönöm!” – jelentette Vettel, hogy nem sérült meg az ütközéstől. „Elvesztettem az irányítást. Már a második kanyarban is, aztán a négyesben újra. Ott már nem tudtam megfogni.”

Vettel a harmadik szabadedzésen megelőzte Charles Leclerc-t, a Q1-ben csak 0,063 másodperccel maradt le tőle, a Q2-es első köre viszont közel 4 tizeddel gyengébben sikerült. Elismerte, erőltette a vezetést a második gyorskörén. „Valóban jobb volt az érzés a szabadedzésen, de az időmérőn szenvedtem, különösen az első szektorban. Tudtam, hogy több időt kell ott találnom, de nem volt jó az érzés. Próbáltam egy kicsit többet kockáztatni. Mint mondtam, már a második kanyarban elvesztettem az autót, aztán a négyesben is. Nem vagyok boldog, ez érthető, de a délelőtti edzéshez képest délután eléggé szenvedtem.”

Sebastian Vettel (Fotó: Formula1/Twitter)

Sebastian Vettel (Fotó: Formula1/Twitter)Miután a Ferrari erre a hétvégére új első és hátsó szárnnyal készült, kérdés, van-e elegendő tartalékelemük ebből a sorozatból. Amennyiben a régi konfigurációra kell váltaniuk, az boxutcai rajtra kényszerítené a négyszeres bajnokot. Ha nem, akkor Vettelnek marad a 15. rajthely.

A kérdésre, mennyiben ront ez a vasárnapi kilátásain, csak annyit felelt: „Nem sok mindent jelent. Meglátjuk, mit tehetünk.”

 

Leclerc-en kifogott a baleset utáni kapkodás

A Ferrari fájdalmát növelte, hogy állva maradt autójukkal Charles Leclerc-nek sem jött össze a top 10-be kerülés. A monacói már annak is örülhetett, hogy nem szenvedett ő is balesetet. Vettel éppen az orra előtt vágódott a falnak, és nem sokon múlt, hogy belehajtson a testvérautóba. A leszakadt első szárnyán így is áthajtott. „Eléggé ijesztő volt. Remélem, rendben van” – mondta Vettelről.

Kiesését azonban nem ez az incidens és az autó sérülése okozta. Elmondása szerint nem készítette föl megfelelően a gumikat a gyorskörre a piros zászlót követő nagy kapkodás után. „Csalódott vagyok, hogy nem jutottam a Q3-ba. Azt hittem, nem volt mögöttem hely, de a csapat mondta, hogy elég nagy volt, ezért kicsit nagyobb távolságot is hagyhattam volna az előttem haladóval szemben a bemelegítő körön.Azt mondták nekem, hogy Ocon két másodpercre van tőlem, de kiderült, hogy jobban le volt maradva. Dühös vagyok. Még friss az egész, le kell nyugodnom. Ilyen az élet. A pozitívuma a tizenharmadik helynek, hogy szabadon választhatunk gumit. Próbáljuk ezt kihasználni” – nyilatkozta a csalódott kétszeres futamgyőztes, aki egy éve még a pole-ból várta a versenyt Szocsiban.