×

Vizsgálat indult Hamilton és három versenyzőtársa ellen (frissítve)

Négy versenyző, köztük a pole pozíciót megszerző Lewis Hamilton ellen indult vizsgálat az Orosz Nagydíj időmérő edzése után.

Motor Racing - Formula One World Championship - Russian Grand Prix - Qualifying Day - Sochi, Russia Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Hiába tűnt ez újabb sima Mercedes-sikernek, és hiába nyerte meg nagy fölénnyel Lewis Hamilton a szocsi kvalifikációt, meglehetősen flúgos délután van a címvédő mögött. Mi több, még nincs is vége a napjának, hiszen zajlik ellene egy vizsgálat.

Az FIA az időmérő után négy versenyzőt idézett be. Lewis Hamilton mellett Romain Grosjean, Kevin Magnussen és Nicholas Latifi lesz kénytelen az ítészek elé állni, mind a négyüket ugyanazzal a vétséggel vádolják: megsértették a sportszabályzat 12.1.1-es pontját, mely a pályalevágásokról rendelkezik.

A négyes az időmérő Q1-es szakaszában a 2-es kanyart vágta le, és úgy tért vissza a pályára, hogy nem az FIA által kijelölt útvonalon haladt. Az FIA szombat délelőtt adott ki módosított iránymutatást a második kanyar levágására vonatkozóan. Azon a szakaszon narancssárga magasított kerékvetőket helyeztek el, és ezek között kell áthaladnia annak, aki mind a négy kerekével elhagyja a pályát a kanyar csúcspontja előtt. Hamilton levágta ezt a kanyart a Q1-ben, és nem a kerékvetők között haladt el. Ugyanezt a hibát a Q2-ben is elkövette, ám akkor a helyes úton tért vissza.

Hamilton a leintés után elmondta, azt sem tudja, mit vizsgálnak. "Fogalmam sincs, mi ez. De mindig történik valami, nemde?"

Az idén korábban már hivatalos versenyzőbíróként is dolgozó Johnny Herbert úgy véli, komoly büntetésre nem kell számítaniuk az érintetteknek, amennyiben beigazolódik a szabálysértésük, szerinte legfeljebb a köridőik törlésére kerülhet sor.