Musorujsag
Élő Eredmények

Az eltiltás közelében Hamilton – ezért büntették Szocsiban!

Az eltiltás közelében Hamilton – ezért büntették Szocsiban!

FIA, Motorsport-Magazin
Lewis Hamilton rekordbeállítás helyett az eltiltás közelébe lépett Szocsiban. Miközben ő a szándékos lelassításával vádolta az FIA-t, a szövetség indokolta ítéletét.

Nagyon tartott Lewis Hamilton attól, hogy a vasárnapi Orosz Nagydíjon hátrányba kerül két fő riválisával szemben a pole pozíciója (szélárnyék) és a gumiválasztása (lágyon rajtolt) miatt, és arról is meg volt győződve, hogy Max Verstappen és Valtteri Bottas közül valaki meg fogja őt előzni az első féktávig. Azzal viszont nem számolt, hogy győzelmi esélyétől saját magát fosztja meg, ráadásul már a futam rajta előtt.

Hamilton a rajtrácsra menet rajtgyakorlatokat hajtott végre, ám az FIA nem sokkal a rajt előtt jelezte, mindezt szabálytalanul tette. Eleinte csak egy kihágásról volt szó, a futamon viszont kiderült, kétszer is vétett a szabályok ellen: nem a megfelelő helyen és módon végezte gyakorlatait. Ezért a verseny alatt két 5 másodperces büntetést kapott, valamint két büntetőpontot.

Az FIA indoklásából kiderül, a címvédő helyi idő szerint először 13 óra 32 perckor, aztán 13 óra 35 perckor hajtott végre egy szabálytalan indulást, melynél nem a versenyigazgató figyelmeztetésében szereplő helyre parkolta le az autóját, hanem annál távolabb, már szinte a pályán.

„A versenyző a boxutca kijáratának végéhez közel, de közvetlenül a kijáratnál gyakorolta a rajtot. A szabályzat 36.1-es pontja előírja, hogy a versenyzőknek stabil gázállás mellett, egyenletes sebességgel kell kijönniük a boxutcából, hacsak nem a rajtolásra kijelölt helyre mennek, amit az esemény jegyzetének 19.1-es pontja jelöl ki a boxutca kijárati lámpája után, ’a jobboldalon’ (és ez nem része a vonalak által kijelölt pályának). A résztvevők ismerik ezt, és kivétel nélkül ezt a területet használták” – állt az FIA indoklásában.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

 

„Bármi, amivel lassíthatnak…”

Miután mérnöke közölte vele, hogy megbüntették, Hamilton nem értette, mi történt, majd a magyarázatot végighallgatva csak azt kérdezte: „Hol van ez a szabályzatban?”

Később arra is utalt a rádióban, hogy az FIA ismét csak próbálja őt visszafogni. „Bármi, amivel lelassíthatnak… De rendben van” – jegyezte meg a futam alatt.

A rádiózásból egyébként kiderül, a második szabálytalan rajtgyakorlata előtt megkérdezte csapatát, végrehajthatja-e a műveletet, amire Peter Bonnington igennel felelt. Viszont figyelmeztette, hagyjon maga mellett elegendő helyet.

A mostani nem az első eset az utóbbi nagydíjakon, hogy Hamilton és csapata nem, vagy pontatlanul ismeri a hétvége előírásait. Legutóbb Monzában azért kapott büntetést, mert a versenyen nem figyelte a Parabolica külső ívén elhelyezett fényjelzéseket, melyek a boxutca bezárására figyelmeztették a mezőnyt. Hamilton akkor azt mondta, nem tudott róla, hogy azon a pályán ez a rendszer, holott Michael Masi versenyigazgató jegyzeteiben már a hétvége előtt részletezte ezt a csapatoknak és a versenyzőknek.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

 

Két pontra az eltiltástól

Hamilton a két szabálysértéséért összesen 2 büntetőpontot kapott, amivel veszélyes közelségbe került egy eltiltáshoz. A szabályok értelmében 12 büntetőpont után jár egy egy futamtól való eltiltás, és a brit az elmúlt 12 hónapot tekintve már 10 pontnál tart.

A legközelebbi elévülésére a Török Nagydíj utánig kell várnia, hivatalosan november 17-én, két nappal Isztambul után törlik két tavaly (Interlagosban) kapott pontját. Mindez azt jelenti, hogy további négy hétvégét kell úgy teljesítenie, hogy legfeljebb egy büntetőpontot kaphat.

A büntetőpontok 2014-es bevezetése óta még egy F1-es versenyzőt sem tiltottak el a 12 pont összegyűjtése miatt. Futamot büntetésből legutóbb 2012-ben kellett kihagynia versenyzőnek, akkor Romain Grosjean nem állhatott rajthoz Monzában.

 

Hamilton élő büntetőpontjai:

Orosz Nagydíj – 1-1 büntetőpont szabálytalan rajtgyakorlatokért + 5-5 másodperces időbüntetés

Olasz Nagydíj – 2 büntetőpont zárt boxutcába történő behajtásért a versenyen + 10 másodperces stop and go büntetés

Osztrák Nagydíj – 2 büntetőpont a sárga zászlós lassítás elmulasztásáért + 3 rajthelyes hátrasorolás

Osztrák Nagydíj – 2 büntetőpont az Alexander Albonnal történt ütközésért + 5 másodperces időbüntetés

2019, Brazil Nagydíj – 2 büntetőpont az Alexander Albonnal történt ütközésért + 5 másodperces időbüntetés

Így áll a mezőny a büntetőpontokkal:

Versenyző Pontszám Következő elévülés
Lewis Hamilton 10 2 pont, 11.17.
Danyiil Kvjat 4 3 pont, 10.27.
Kimi Räikkönen 4 2 pont, 09.29.
Alexander Albon 4
George Russell 3
Charles Leclerc 3 2 pont, 10.13.
Kevin Magnussen 3 2 pont, 09.29.
Antonio Giovinazzi 3
Max Verstapen 2 2 pont, 10.26.
Daniel Ricciardo 2 2 pont, 11.17.
Lando Norris 2
Sergio Pérez 2
Esteban Ocon 1

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak