Musorujsag
Élő Eredmények

Bottasnak elégtétel, hogy „beinthetett” károgó kritikusainak

Autosport, Sky Sports
Felpaprikázták Valtteri Bottast a közösségi oldalon kapott kemény kritikák. Győzelme után nekik üzent nem túl irodalmi stílusban…

Ahogy arról az időmérő edzés kapcsán beszámoltunk, Valtteri Bottas újabb Lewis Hamilton elleni vereségét követően olyasmit tett, amit ritkán szokott: visszaszólt egy őt kritizáló, provokáló felhasználónak az Instagramon, aki azt írta, Bottas már meg sem próbál nyerni, elfogadta, hogy Lewis Hamilton szárnysegédje. „Nem érdekel, mit gondolsz, pajtás” – írta válaszában, majd hozzátette, az illető gondolkodásmódjával semmit sem ért volna el az életben.

Bottas egy nappal később a pályán, tettekkel is válaszolt kritikusainak: hibátlan teljesítménnyel megnyerte az Orosz Nagydíjat. A leintés után hatalmas kiáltással tört ki belőle az elmúlt hónapok sikertelensége miatt felgyülemlett feszültség, majd jött a már korábban is elsütött mondata: „Egy üzenet a kritikusaimnak, akire vonatkozik: ***** meg!”

„Őszintén szólva nem értem, az embereket, akik másokat kritizálnak” – mondta a futamot követő sajtótájékoztatón üzenete kapcsán. „Voltak, akik azt mondták, nem kéne törődnöm ezzel, meg hogy föl kéne adnom, de én nem ilyen vagyok, én soha nem adom fel! És szerettem volna a legszebb üdvözletemet küldeni nekik. Csak úgy előtört belőlem.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Még ha bosszantották is a kapott kritikák, Bottas állítja, nem voltak rá hatással. „A versenyhétvégékre magabiztosan érkezem, és hiszem, hogy meg tudom csinálni. Ez soha nem is fog változni. Így kell gondolkodnod. Örülök, hogy még ha a szombat nehéz is volt, nem adtam föl. A pozitívumokat néztem, tudtam, hogy lesznek lehetőségeim, és a dolgok ma nekem kedveztek. Szóval igen, remélem, hogy arra bátoríthatom az embereket, hogy ne adják föl, mert az a legnagyobb hiba, amit az életben el lehet követni.”

Toto Wolff csapatfőnök a futam után megállapította: „Valtterinek már régóta kijárt egy futamgyőzelem. Igazán briliáns versenyt futott, nem hibázott, jól bánt a gumikkal, és irányított a célig.”

A finn valójában az évnyitó Osztrák Nagydíj óta várta a következő sikerét. Akkor még eltökélt szándéka volt megszorongatni Lewis Hamiltont a bajnokságban, ám kezdeti lendülete hamar eltűnt. A brit időközben 55 ponttal elhúzott tőle – mostani 25+1 (övé volt a leggyorsabb kör) pontjával ezt faragta vissza 44 egységre. Még mindig nem kicsi differencia, de a sikerélmény már kellett Bottasnak.

„A legutóbbi győzelmem elég rég volt már, de sokszor nagyon közel kerültem hozzá. A versenytempóm idén szerintem javult a korábbi szezonokhoz képest. Amikor az ember nyerő autóban ül, és mégsem nyer ilyen hosszú ideig, az, ha nem is frusztráló, de eléggé zavaró. Mindig közel voltam hozzá, de csak majdnem sikerült. De ma nekem kedvezett minden. Mindig mondtam, nem lehet örökké minden ellened. Szóval a mostani igazán elégedetté tesz. A győzelmet szerintem igazán kiérdemeltem, még ha szerencsém is volt Lewis büntetésével. Ezt leszámítva ez egy erős verseny volt részemről.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Bottas most ebből merítene erőt a folytatáshoz, és gondoskodna arról, hogy a következő sikerére ne kelljen olyan sokat várnia, mint erre. „Sokat jelent ez. A sportban szükség van a sikerélményre ahhoz, hogy magabiztos légy, hogy lendületbe kerülj. A következő versenyekre én most próbálom átmenteni ezt a lendületet. És a bajnokság még nem ért véget. Talán mindenki így gondolja, de én nem így gondolkodom. Továbbra is keményen fogom nyomni.”

„Ebben a sportban sosem tudhatod. Megpróbálom megtartani a lendületet, magabiztosnak maradni, és végső soron én már nem veszíthetek semmit, megpróbálhatom. Remélem, hogy most nemcsak egy versenyen, hanem hosszabb ideig nekem kedvezően alakulhatnak a dolgok. Megyek tovább. Mindig ezt mondom:  soha ne add fel!”

További tartalmak