Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton a "nevetséges" büntetéséről: Meg akarnak állítani!

Hamilton a "nevetséges" büntetéséről: Meg akarnak állítani!

Sky Sports
Nevetségesnek nevezte a Szocsiban kapott büntetését Lewis Hamilton, és azzal vádolta meg az FIA-t, hogy bajnoki fölénye miatt beavatkozással próbálják gátolni őt.

Rekordbeállításra készült az Orosz Nagydíjon Lewis Hamilton, a futam fölvezetéseként mindenki a csúcsairól és a sport történetében elfoglalt helyéről elmélkedett, de a vasárnap délutánja végül teljesen más irányt vett Szocsiban. A címvédő már a versenyt megelőzően szabálytalanságokat követett el, amik megpecsételték a sorsát. A rajtrácsra menet két rajtgyakorlatot végzett el, de mindkettőt szabálytalanul, az erre kijelölt helytől távolabb, már szinte a pályán.

Az FIA két 5 másodperces büntetést és kétszer 1 büntetőpontot osztott ki a britnek, aki már a futam alatt, a csapatrádión „nevetségesnek” és „marhaságnak” titulálta az ítéletet. Közvetlenül a leintés után, az élő közvetítésekben bejátszott interjúban még nem kívánta kommentálni a történteket, ám a díjátadó után, az egyéni interjúk során már megtette. És nem is titkolta, mit gondol: szerinte az FIA azért volt vele ilyen szigorú, mert túlságosan dominál idén.

„Most vissza kell mennem, át kell néznem a szabályokat, valamint hogy mit csináltam rosszul. De biztosra veszem, hogy még soha senki nem kapott két öt másodperces büntetést egy ilyen nevetséges dologért” – jelentette ki a Sky Sportsnak. „Senkit sem sodortam veszélybe. Milliószor megcsináltam már ugyanezt a világ pályáin, és soha sehol nem kérdőjelezték meg. De ez van.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton a második rajtgyakorlata előtt egyébként megkérdezte mérnökét: „Itt csupa gumi minden. Előrébb mehetnék?” Peter Bonnington igennel felelt. Az FIA verseny előtt kiadott jegyzeteiben ugyanakkor pontosan behatárolta, mely területen lehet rajtgyakorlatokat végrehajtani, és Hamilton nem tartotta be ezt az útmutatást: szinte a pályáról indult, ellenfeleinek kerülniük kellett őt.

Ahogy a Monzától életbe lépő motorszabályok, majd a mugellói biztonsági autó lámpájának késői lekapcsolása kapcsán, Hamilton úgy most a büntetése kapcsán is azzal vádolta az FIA-t, hogy próbálja visszafogni őt. „Természetesen túlzó büntetés” – felelte a kérdésre. „Természetesen az. De erre lehet is számítani. Megpróbálnak megállítani! Igen, így gondolom, de ez rendben van. Leszegett fejjel megyek tovább, összeszedett maradok, és meglátom, mi lesz.”

Hogy mennyire maradt összeszedett, arról a futam alatti rádiózása alapján képet kaphattunk. Csapatát a kerékcseréje után kritizálta, mondván, túl korán hívták ki, majd amikor mérnöke a Max Verstappennel szembeni különbséget közölte vele, jelezte: „Nem akarok több infót, Bono! Nem jelent semmit.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A kérdésre, mennyire tartja rossz döntésnek a taktikáját, elmondta: „Abban a körben terveztünk kiállni, én csak szerettem volna olyan sokáig menni, ameddig csak tudok. Nem sok mindenen változtatott, de mindenki olyan sokáig ment azon a gumin, és én egészen elégedett voltam a lággyal. Meg fogjuk beszélni, hogy a jövőben ne kerüljek újra ilyen helyzetbe.”

Hamilton végül a 3. helyen ért célba, bajnoki előnye még mindig 44 pont a győztes Valtteri Bottasszal szemben. A következő négy nagydíjhétvégén viszont nagyon kell vigyáznia, hiszen 10 büntetőpont áll a neve mellett, és ha további kettőt szerez, egy futamra eltiltják.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak