×

Räikkönen: rekord az utolsó helyről…

Lewis Hamilton mellett Kimi Räikkönen is csúcsbeállításra készül vasárnap Szocsiban – csak a ő a pole helyett az utolsó pozícióból…

Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo) Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)
Az még nem egyértelmű, hogy Lewis Hamilton vasárnap délután föllép-e Michael Schumacher mellé az F1-es győzelmi örökranglista élére, az viszont biztos, hogy Kimi Räikkönen sikeres indulása esetén garantáltan rekorderként teljesíti az Orosz Nagydíjat (12:30, M4 Sport – élő). A finnek ez lesz pályafutása 322. F1-es rajtja, amivel Rubens Barrichello csúcsát állítja be.

Ünnepi hangulatnak nyoma sincs a 2007-es bajnoknál, és ez nem csak annak köszönhető, hogy őt teljesen hidegen hagyja a statisztika. Räikkönen a nem túl dicsőséges utolsó pozícióból vág neki a szocsi versenynek. Idén ez a harmadik alkalom, hogy a mezőny legvégére sorol be, 2001 óta íródó pályafutása során pedig kilencedszer fordul elő, hogy a 20. vagy annál gyengébb hely az övé a rajtrácson.

Hogy így alakult, azért elsősorban magát okolhatja: a Q1-et egy piruettel zárta le, ami megakadályozta a javítását és a továbbjutását. „Már a kör elején szenvedtem. Egy kicsit blokkoltam a kerekem, rámentem a kerékvetőre és megpördültem” – mondta a történtekről. „A gumik még kissé hidegek voltak, de ez van. Már a kör elején is majdnem megpördültem, mivel a gumik nem melegedtek föl. Megpördültem, ennyi. Amint blokkoltam, már tudtam, hogy ennyi volt, és csak megforogtam. Ha nem rakod össze a köröd, ez a végeredménye” – állapította meg 321 futamnyi tapasztalatával.

Räikkönent különösen bosszantotta, hogy ezzel lemaradt az újabb Q2-es szereplésről. „Az autóval ezen a hétvégén nagyjából elégedettek voltunk, és abból indultunk ki, hogy jók lehetünk az időmérőn.”

Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)Főnöke, Frédéric Vasseur megerősítette, továbbjuthattak volna. „Az autónk elég jó volt a Q2-höz. Előreléptünk a pár héttel ezelőtti állapothoz képest, de most nem sikerült megmutatni ezt az előrelépést. A szabadedzésekből tudtuk, hogy szoros lehet, és így is volt. Sajnos nem sikerült a megvalósítás.”

Antonio Giovinazzi eközben a 17. idővel zárt, így két vereség után újra legyőzte csapattársát. A pontszerző helyektől viszont egyelőre távol van az Alfa Romeo. „A pénteki hosszú etapunk alapján jó volt a versenytempónk, szóval még bizakodhatunk, hogy előrelépünk” – próbált optimista maradni Vasseur.

Finn versenyzője tudja, nem lesz könnyű idei második pontszerzésével teljesíteni a rekordbeállító versenyét. „Nagy kihívás lesz, de meglátjuk, tehetünk-e valamit az előrelépésért.”