Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel úgy érzi, Leclerc-ért föláldozták a pontszerzését

Vettel úgy érzi, Leclerc-ért föláldozták a pontszerzését

F1
Pont nélkül távozott Oroszországból Sebastian Vettel – érzése szerint azért, mert Charles Leclerc hátvédjét játszatta el vele a Ferrari…

Miközben Charles Leclerc sikerre vitte gumistratégiáját, és a 10. rajthelyről a 6. pozícióba kapaszkodott föl, Sebastian Vettel mindössze egy helyet lépett előre az induláshoz képest Szocsiban: 13.-ként intették le. Pedig a taktikájuk ugyanaz volt Leclerc-rel. A közepes gumin kezdtek, és igyekeztek az első etap elnyújtásával előnyre szert tenni a top 10-ben lágyon rajtoló riválisokkal szemben.

Hogy végül eltérő eredményt hozott e stratégiájuk, az nem teljesen véletlen. Leclerc cseréjével a 29. körig várt ki a csapat, Vettel a közepesen rajtolók közül mindenkinél tovább, a 30. körig maradt kint. A kiállás után a monacói a két Renault közé tért vissza, a 6. pozícióba, az Esteban Ocon elől kiálló Vettel viszont visszaesett 16.-nak, és onnan kellett visszakapaszkodnia.

A négyszeres világbajnok a futam után egykedvűen beszélt arról, hogy az ő első etapjának hosszát nem az határozta meg, mi a legjobb a saját versenye szempontjából, hanem az, mi a legjobb Leclerc számára. „Nem volt jó az első köröm, nem sikerült javítanom. Utána forgalomba szorultam, és vélhetően ez tette tönkre a gumimat. Végső soron a kerékcseréig csak féket játszottam. Nem volt több ebben” – magyarázta.

Fék éppen a Renault-k számára volt. Vettel körökön keresztül föltartotta Ocont, majd miután a francia helyet cserélt Daniel Ricciardóval, az ausztrál hamar megelőzte. A sárga autók lelassítása viszont így is elég volt ahhoz, hogy Leclerc legalább a franciát megelőzze a boxban. „Nyilvánvaló volt, hogy csak azért tartottak kint addig, hogy megállítsam a Renault-kat. Nekem ez nem segített, szerintem enélkül pontot is szerezhettem volna, de ez már semmin sem változtat” – jelentette ki Vettel.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Idén nem először játszatta el vele a Ferrari a hátvéd szerepét, és nem ez volt az első alkalom, hogy Vettel ezt nyíltan ki is mondta. Miközben Leclerc boldogan hagyta el Szocsit, az előző három szenvedős futam után egy erősebb délutánt teljesítve, Vettelnek sok oka nem volt az örömre.

Felvidíthatja, hogy két hét múlva újra hazai földön, a Nürburgringen versenyezhet. „Az biztos, hogy szép verseny vár rám, de az autó ugyanaz lesz két hét múlva is, mint itt. Szóval nem várok könnyű versenyt” – tört elő belőle a realista.

A kérdésre, ha újrafuthatná a mostani versenyét, mit csinálna másképp, csak annyit felelt: „Korábban állnék ki. Nem volt értelme addig várni, mivel egészen lassú voltam.”

Borítókép: Sebastian VEttel (Fotó: XPB)

További tartalmak