Musorujsag
Élő Eredmények

Belső információkat szivárogtat az egyik FIA-bíró?

Belső információkat szivárogtat az egyik FIA-bíró?

Motorsport-Total, Reddit
Gyanúba keverte a finn televízió a Szocsiban az FIA versenyzőbírójaként dolgozó Mika Salót. Belső információkat szivárogtathat a korábbi versenyző?

Meredeknek tűnő elmélet látott napvilágot a Lewis Hamilton büntetéseitől hangos Orosz Nagydíj után. Mint ismert, a brit versenyző a futamot megelőzően szabálytalan rajtgyakorlatokat hajtott végre, amiért az FIA versenybírósága a verseny alatt két 5 másodperces időbüntetéssel sújtotta őt. A vizsgálatuk nem sokkal a rajt előtt indult csak, döntésüket pedig már a verseny közben hozták meg és hirdették ki. A finn televízió azonban még a felvezető körre készülődve beszámolt arról, hogy a címvédő milyen büntetést fog kapni.

„Eléggé őrült helyzet áll előttünk. A hivatalos információ még nem került ki, de nagy a valószínűsége, hogy Lewis Hamilton két öt másodperces büntetést fog kapni” – mondta a finn C More televízió kommentátora még a bemelegítő kör kezdése előtt.

Mivel a büntetés valóban ez lett, de csak jóval később vált hivatalossá, fölmerült a gyanú, hogy a finn csatorna forrása egy belsős személy lehetett, aki pontosan tudta, mi zajlik a bírói szobában. Ott márpedig egy finn ült ezen a hétvégén: Mika Salo segítette a három bírát versenyzőbíróként. A korábbi F1-es amellett, hogy alkalmanként az FIA ítésze, tévés kommentátor is egyben. Véletlenül éppen a C More csatornán… Mindebből egyesek arra következtettek, hogy csakis Salo lehetett a tévé forrása.

A probléma ezzel az, hogy az FIA bírói szobájából nem szabadna előbb kiszivárognia információknak vizsgálatokról és döntésekről, mint hogy a szövetség hivatalos tájékoztatást ad ki. Beszámolók szerint a mostani nem az első eset volt, hogy a finn tévé elébe ment a dolgoknak, és még a hivatalos döntés ismertetése előtt beszámolt vizsgálati eredményekről. Az ilyen esetekre állítólag rendre akkor kerül sor, amikor Salo a testület tagja volt.

Mika Salo (Fotó: XPB)

Érdemes hozzátenni, hogy a finn tévé nem minden téren jósolta meg, mi fog történni. Hamilton büntetését ugyan eltalálták, de mellette arról is beszámoltak, hogy a világbajnok kétszer 2 büntetőpontot kap a két vétségéért, és emiatt nem állhat rajthoz a két hét múlva rendezendő Eifel Nagydíjon, mivel összegyűlt neki az eltiltást jelentő 12 büntetőpontja. Ez nyilvánvalóan téves információ volt, ugyanakkor gyanítható, hogy egyszerű félreértésről volt szó.

Hogy a csatorna nem csak találgatott a vizsgálat eredményéről, az abból sejthető, hogy ők már a rajt előtt tudták, két kihágásról van szó, miközben addig mindenki más egy rajtgyakorlatról adott hírt, és hogy kettő történt szabálytalanul, az csak az ítélethirdetés után derült ki.

Az FIA egyelőre nem kommentálta a pletykákat, ám ha eljut hozzájuk a hír, és beigazolódik a gyanú, aligha lesznek elégedettek Salóval…

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak