Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedes elmagyarázta, miért tévedett a mérgelődő Hamilton

A Mercedes elmagyarázta, miért tévedett a mérgelődő Hamilton

F1, Motorsport-Total, Autosport
Nemcsak az FIA ítéletével, saját csapata döntésével sem értett egyet Lewis Hamilton Szocsiban. A Mercedes elmagyarázta, miért tévedett a címvédő.

Miután kiderült, hogy időbüntetést kapott szabálytalan rajtgyakorlataiért, Lewis Hamilton fejben kissé szétcsúszott a szocsi futamon. Amellett, hogy az FIA bíráit kritizálta, saját csapatával sem beszélt éppen barátságosan, és abban sem volt biztos, hogy megfelelő taktikát adtak neki. A 16. körben hívták ki kerékcserére, ám ő előtte és utána is aggályainak adott hangot, hogy nem túl korai-e a csere.

Hamilton keze meg volt kötve az időmérős szombati hibái után, hiszen Valtteri Bottasszal és Max Verstappennel ellentétben nem a közepes, hanem a kevésbé tartós lágy gumin vágott neki a versenynek, így esély sem volt arra, hogy hozzájuk hasonlóan a 25-26. körig nyújtsa első etapját. Elnyújtani viszont szerinte még tudta volna. „Eredetileg a tizenhatodik körben terveztünk kiállni, de szerencsénkre jött a biztonsági autó a hatodik körig. Én abból indultam ki, hogy hat körrel tovább fogunk menni emiatt, ám ők ennek ellenére a tizenhatodikban behívtak. Biztos voltam benne, hogy legalább öt kört még tudtam volna menni, és ez a második etapomat is megkönnyítette volna” – magyarázta utólag.

A címvédőnek így viszont maradt az elégedetlenkedés. Amikor először a boxba hívták, jelezte, a gumija még rendben van. Majd miután végrehajtották a kerékcserét, megállapította: „Túl korán hoztatok ki. Most óvnom kell a gumikat. Nehéz lesz végigmenni.”

Később mérnöke közölte vele, mennyivel van lemaradva Max Verstappentől, amire ingerült válasz érkezett: „Nem akarom hallani ezeket, Bono! Úgysem számít.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton a futam után azt mondta, a második szett gumijával eljutott a határig a futam végére, ezért úgy vélte, hibáztak. Andrew Shovlin vezető mérnök szerint viszont nagyon is indokolt volt Hamilton kihívása, még ha ennek okát ő nem is értette akkor. „A bal hátsó gumija a végét járta. Csak tíz százaléknyi futófelület maradt rajta, szóval egy-két kört bírt volna még. Mi tudtuk, hogy a versenyző nem igazán veszít a tapadásból, amíg a gumi el nem éri az alsóbb réteget. Ott kezdődik a tapadásvesztés, ami nagyon hirtelen jön” – avatott be, mit nem érzékelt Hamilton az autóban.

„A büntetése miatt mi visszanéztünk a többi autóra, akikkel versenyben voltunk. Amikor visszalassulsz, ők nagyon könnyen elévágást tudnak végrehajtani. Ez alapos ok volt. Lényegében az számított, mi történik mögötte. Egy-két kör maradt a gumijában, de utána a mezőnyben találta volna magát, mégpedig közepesen lévők mögött, akik innentől időt kezdtek volna nyerni velünk szemben. Szóval csak próbáltuk elérni, hogy a lehető legkevesebb autó mögé kerüljön, és ne kelljen annyit előznie.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak