Musorujsag
Élő Eredmények

Ellenfél jelenthette Hamilton szabálytalanságát a Mercedes szerint

Ellenfél jelenthette Hamilton szabálytalanságát a Mercedes szerint

F1 Nation
Elképzelhetőnek tartja a Mercedes, hogy egy riválisa jelentette az FIA-nak Lewis Hamilton szabálytalan rajtgyakorlatait.

A futam helyett a futamot megelőző események kerültek a figyelem középpontjába a múlt vasárnapi Orosz Nagydíjon. Lewis Hamilton versenyét egy dupla időbüntetés tette tönkre (már ha ilyesmit lehet állítani egy 3. hely után…), amely alaposan feldúlta a címvédőt.

A Mercedes vezető mérnöke, Andrew Shovlin elárulta, csapatukkal nem tartják kizártnak, hogy Hamilton rossz helyről elvégzett rajtgyakorlatait azok után kezdte vizsgálni az FIA, hogy egy riválisuk jelentett na szövetségnek. „Nem hisszük, hogy ez veszélyes volt, és az esemény jegyzetei többféleképpen értelmezhetőek voltak. De amikor láttuk, hol áll meg, nem lepődtünk meg azon, hogy nem tetszett nekik. És kétség sem fér hozzá, lehettek csapatok, akik jelentették ezt. Hogy az FIA vagy a bírák is kiszúrták-e, azt nem tudom” – idézte Shovlint az F1 Nation podcast.

A mérnök rámutatott, Szocsiban nem egyértelmű, hogy pontosan honnan kell rajtgyakorlatokat végezni. Azt viszont elismerte, hogy Hamilton azért ment előrébb, mert az ottani gyakorlást a futam szempontjából előnyösebbnek érezte. „Egyes helyeken föl van festve egy rajtrács, máshol csak egy általános terület van kijelölve. Ott gyakran nagyon sok a gumi, ezért az a valódi rajtrács szempontjából nem túl reprezentatív. A versenyző – és egyébként a mérnökök is – szeretnének olyan helyet találni, amelynek a tapadása a rajtrácséhoz hasonló. Lewis ezért akart előrébb menni. Az nem tudatosult bennünk, hogy mennyivel előrébb ment. Egyszerűen olyan aszfaltrészt akart találni, ami elég jó a valódi rajt gyakorlásához. Az első rajtját nem láttuk, és amikor a másodikat láttuk, arra gondoltunk, ezt nem fogják szeretni” – mesélte.

Hamilton a büntetése után azt nyilatkozta, érzése szerint az FIA utazik rájuk, és próbálja őt hátráltatni, hogy izgalmasabbá tegye a versenyt. A hétvégén versenyzőbíróként dolgozó Mika Salo ezt határozottan tagadta. „Ez egy baromság. Egyáltalán nem igaz. Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak” – jelentette ki az Ilta Sanomatnak. „Teljesen egyértelmű, hogy Hamilton a pálya szélén végezte el a rajtgyakorlatát, ráadásul kétszer is.”

Borítókép: Lewis Hamilton szabálytalan rajtgyakorlata a 2021-es szocsi verseny előtt (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak