×

A McLarenen múlt, hogy a Ferrari Sainzra cserélheti Vettelt

Noha látszólag a Ferrari indította be a lavinát az idei versenyzőpiacon Carlos Sainz szerződtetésével, a McLaren főnöke elárulta, valójában rajtuk múlt minden.

Motor Racing - Formula One Testing - Test Two - Day 1 - Barcelona, Spain Daniel Ricciardo, Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Már a júliusi szezonkezdés előtt eldőlt, hogy a Ferrari nem tart igényt Sebastian Vettel szolgálataira, és helyére 2021-től Carlos Sainzot ülteti. A spanyol versenyző a téli szünet óta egyeztetett a vörösökkel, és bár aktuális munkaadója, a McLaren erre engedélyt adott neki, Zak Brown ügyvezető igazgató elárulta, átszerződése csakis azért jöhetett létre, mert ők is a váltás mellett döntöttek. Szavaiból kiderül, csakis Daniel Ricciardo miatt voltak hajlandóak elengedni Sainzot.

„Megtartottuk volna őt. Megvolt a megállapodásunk, amely elejét vehette volna, opciós jogunk volt rá” – árulta el Brown a Beyond The Gridnek. „Először 2018-ban próbáltuk megszerezni Daniel Ricciardót, tehát ő állt a listánk élén. Amikor Andreas (Seidl csapatfőnök) csatlakozott hozzánk, kapcsolatban maradtunk Daniellel. Szóval megkezdtük az egyeztetést Daniellel, és az volt az érzésünk, hogy nem boldog a jelenlegi csapatánál. Vagyis a csillagok szerencsés együttállásáról volt szó: mi Danielre vágytunk, Carlos meg a Ferrarira. Mondhattunk volna nemet is, de érdekelt minket Daniel, és úgy voltunk vele, hogy ha Daniel nálunk köthet ki, Carlos meg a Ferrarinál, akkor az pont jó végkifejlet mindkettőnk számára.”

Még ha ezt nem is mondta ki, az amerikai magyarázatából kiderül, bármennyire is kedvelik a McLarennél Sainzot, Ricciardót többre tartják versenyzőként. Sainz váltásából meg az derül ki, hogy jobban akart a Ferrari versenyzője lenni, mint a McLarené. „Sosem engedtük volna el Carlost, ha nem éreztük volna úgy, hogy megszerezhetjük Danielt. De amikor ott volt ez a lehetőség, azt mondtuk: rendben, próbáljuk ki ezt. Meghatároztunk egy időpontot, hogy mikor találkozunk újra egymással, és addigra kiderült, hogy Daniel megszerezhető, a Ferrari pedig Carlost akarja, ezért úgy voltunk vele: akkor csináljuk meg!”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)Miközben a Ferrarinál érezhető törést okozott Sebastian Vettel elbocsátásának korai bejelentése, és ez a német és a csapat teljesítményére is rányomja a bélyegét, a McLarennél hasonló nem tapasztalható. Sainz mindent megtesz a szép búcsúért, mert úgy érzi, tartozik a csapatnak ennyivel, a McLaren pedig nem zárta ki őt a fejlesztésekből, mivel minél jobb helyen akar zárni a konstruktőri bajnokságban.

„Elképesztő a búcsúnak ez a módja, mivel teljes a harmónia a garázsban. Pedig sosem tudhatod, hogy mi következik ilyenkor. Carlos mindent belead, mi is mindent beleadunk. És ha megnézzük, hogyan megy a szakítás Vettelnél és a Ferrarinál, Sergiónál (Pérez) és a Racing Pointnál, vagy akár Danielnél és a Renault-nál, egyiküknél sincs már meg ez a harmónia. Én büszke vagyok erre, mivel a kapcsolataink nagyon fontosak számunkra. Carlosszal nagyszerű együtt dolgozni, ezért boldog vagyok, hogy így alakult, és olyan helyzetben vagyunk, hogy mindenki elégedett lehet” – állapította meg Brown.