×

Williams: Nem azért jött az új tulajdonos, hogy szórakozzon egy kicsit

A Williams új tulajdonosait nem a csillogás vonzott az F1-be, és nem azért jöttek, hogy szórakozzanak egy jót, hanem azért, hogy sikeressé tegyék a csapatot, amivel újra a győzelmekért és a bajnoki címért akarnak harcolni – jelentette ki a megbízott csapatvezető, Simon Roberts.

Simon Roberts (Fotó: Williams) Simon Roberts (Fotó: Williams)
Az idei év nagyon fontos változást hozott a Williams-istálló életben: a múlt hónapban új tulajdonosok vették át az irányítást a napi ügyeket az alapítás óta intéző Williams családtól. A gárda jelenleg egy amerikai befektetőcsoport, a Dorilton Capitals kezében van, annak irányítását pedig Simon Roberts vette át, aki csapatot ugyan még nem vezetett, de rutinos F1-es szakembernek számít.

Mióta megérkeztek, többször dicsérte már az új tulajdonosokat, kiemelve, egyelőre még csak az ismerkedés fázisában tartanak az alakulattal, feladatukat azonban roppant alaposan végzik, és lelkiismeretesek is.

Legutóbb azt is igyekezett egyértelművé tenni, nem szórakozni, hanem győzni jöttek az F1-be. „A Dorilton emberivel nagyon jó együttműködni, mert kedvesek, okosak és nyitottak” – magyarázta. „Mi ennél többet nem is kívánhatnánk egy tulajdonostól. Hosszabb távú terveik és elképzeléseik vannak a csapattal kapcsolatban. Nem arról van szó, hogy jönnek, átszerveznek pár dolgot, és lelépnek!”

George Russell (Fotó: XPB)„Nagyon reálisak. Már most rengeteg kutatást végeztek. Átnézték azokat az eseteket az elmúlt 10-12 évből, amikor valaki vett egy F1-es csapatot. Megvizsgálták, mekkora utat tettek meg az érkezéstől kezdve addig, amíg nyertek, vagy a bajnoki címért harcoltak. Tudják, hogy ez egy utazás” – mondta.

„Nem arról van szó, hogy csak birtokolni akarnak egy Forma–1-es csapatot és szórakozni akarnak egy kicsit. Azért vannak itt, hogy egy nap majd ismét versenyeket nyerhessünk, később pedig újra a világbajnoki címért harcolhassunk” – emelte ki a szakember, kinek csapata legutóbb 1997-ben ért fel a csúcsra, bajnoki címért pedig a 2000-es évek elején, a BMW-s érában harcolt.

Fölmerült, hogy a siker érdekében a Williams is arra az útra léphet, amire a Haas a Ferrarival, a Racing Point a Mercedesszel, vagy az Alpha Tauri a Red Bull-lal, vagyis egy nagyobb istálló B csapata lesz. Roberts konkrétumokat nem akart elárulni a jövőre vonatkozó tervekről, de azt elhintette, ez nem szerepel az elképzelések között. „Motorszállítóként közel állunk a Mercedesszel. Tárgyalunk arról, hogy meghosszabbítsuk-e a szerződést. Vizsgáljuk ugyan a lehetőséget, de a Dorilton hosszabb távú terveibe az nem fér bele, hogy valaki ügyfélcsapata legyünk” – szögezte le.

Fotó: XPB