Váratlan bejelentés: kivonul a Honda az F1-ből 2021 végén!

Meglepő bejelentést tett a Honda pénteken: a Red Bull-lal és az Alpha Taurival kötött szerződésük 2021-es lejárta után kivonulnak a Forma–1-ből!

Motor Racing - Formula One Testing - Test One - Day 1 -  Barcelona, Spain Honda (Fotó: XPB)
Már-már úgy tűnt, az új, öt évre szóló Concorde-egyezmény aláírásával minden résztvevő bebiztosította a jövőjét a Forma–1-ben, ám most a Honda egy váratlan bejelentéssel állt elő: pénteken egy sajtótájékoztatón közölték, hogy az aktuális szerződéseik lejárta után nem kívánják folytatni F1-es projektjüket, azaz 2021 végén motorgyártóként kivonulnak a királykategóriából. Ezzel két csapatot, a Red Bullt és az Alpha Taurit hagynak magára.

A japán cég pénteken Tokióban hívott össze sajtótájékoztatót, melyen közölték az elnökség döntését. A kivonulásukkal kapcsolatban kiadott közleményükben azt írták, noha az F1-es erőforrások technológiájával sok értékes tapasztalatot gyűjtöttek, és a kezdeti nehézségeik után sikerült is versenyképessé válniuk, az autóipar változásai miatt mégis felhagynak a programjukkal. „A Red Bull-lal és az Alpha Taurival kötött erős partnerségnek köszönhetően a Honda el tudta érni a célját, és győzelmeket szerzett. Hármat az előző szezonban, kettőt most. Közben viszont az autóipar egy száz évben egyszer előforduló nagy átalakuláson megy keresztül, ezért a Honda úgy döntött, törekedni fog a karbonsemlegesség 2050-ig történő megvalósítására. Ez a cél a Honda környezetvédelmi kezdeményezéseinek a része, és prioritást élvez.”

„Ennek véghez viteléhez a Hondának szüksége van a vállalati források átcsoportosítására a jövő erőforrásához és energiatechnológiáihoz szükséges kutatás-fejlesztésbe, beleértve az üzemanyagcellás és az akkumulátoros technológiákat, amelyek karbonsemlegesek” – indokolták döntésüket, hozzátéve, hogy az ehhez szükséges kutatásokhoz már fel is állítottak egy külön részleget, amely az F1-es tapasztalatokra is épít.

Alexander Albon (Fotó: XPB)A Honda 2015-ben tért vissza motorgyártóként a Forma–1-be. A hibridtechnológia hozta vissza a céget a 2008-as váratlan gyári kivonulása után, és a McLaren kizárólagos partnereként nagy célokat tűztek ki maguk elé. Az útjuk viszont döcögősebb volt a vártnál, erőforrásuk nemcsak messze a leggyengébb, a legmegbízhatatlanabb is volt az első szezonokban. Ez oda vezetett, hogy Woking 2017 végével felbontotta hosszú távú szerződésüket.

2018-ban a Toro Rosso partnerei lettek, majd 2019-re a Red Bull-lal szerződtek, miközben motorjukkal nagy előrelépést tettek. Megszerezték első győzelmeiket, idén Monzában pedig az Alpha Taurival is győztessé váltak.

A Honda már a múlt évben mérlegelte, folytassa-e az F1-es programját, és a sikereknek köszönhetően a vezetőség egy évvel, 2021 végéig hosszabbított két csapatával. A rövid hosszabbítást azzal indokolták, hogy mielőtt hosszú távra elköteleznék magukat, szeretnék látni, mik az F1 elképzelései motorfronton. A jelek szerint az F1 károsanyag-kibocsátást a nullára szorító tervével, valamint a szintetikus üzemanyagokra való fokozatos átállásával sem tudta meggyőzni őket.

A gyár egy éve kiemelte, számukra az is meghatározó szempont lesz, mennyibe fog kerülni a motorprogram folytatása. Drasztikus költségcsökkentésre vágytak, ám hiába az erre irányuló törekvések és az F1 koronavírus-járvány miatt bevezetett költségkímélő megszorításai, motorfronton egyelőre nem vezettek be költségvetési plafont, szemben a konstruktőrök szintjével. Ez vélhetően meghatározó tényező volt a Honda mostani döntésében.

Max Verstappen (Fotó: XPB)Kivonulásukkal most nehéz helyzetbe hozták a Red Bull csapatait: motorbeszállító nélkül maradnak, és ami ennél is fontosabb: a nélkül a gyári támogatás nélkül, aminek 2019-ben még annyira örültek, és amit akkor még az újabb bajnoki sikerek kulcsának véltek.

Noha 2021 jelentős változásokat nem hoz az F1-ben, a Honda jelezte, mindent elkövet a sikeres búcsúért. „A motorsportban való részvétel a Honda DNS-éhez tartozik, emiatt a Honda továbbra is szenvedéllyel várja a kihívásokat, és szeretne minden kategóriában az első számúvá válni. Az F1-ben a szurkolói elvárásoknak való megfelelés érdekében a Honda együtt fog dolgozni a Red Bull Racinggel és a Scuderia Alpha Taurival, hogy a lehető legeredményesebben küzdjünk, és még több győzelmet szerezzünk a 2021-es szezon végéig.”

Ezzel egyelőre úgy fest, az F1 a nagy megújulást hozó, 2022-vel kezdődő új korszaknak három motorgyártóval vág neki. A Mercedes, a Ferrari és a Renault a tervek szerint folytatja F1-es tevékenységét. Kérdés, a Red Bullnak melyikük lesz hajlandó motort kínálni. Partnere egyelőre csak a Renault-nak nincs közülük, 2021-től ők csak az Alpine névre keresztelt gyári csapatukat fogják támogatni, de bevallottan új partnert keresnek hosszabb távra. Vajon lehet visszaút az utolsó évükben partnerből ellenséggé váló Red Bullhoz? Vagy megnyílhat az F1 ajtaja egy új gyártó előtt?