Helyrehozható a Red Bull, Renault kapcsolat Ricciardo szerint

Nem tartja elképzelhetetlennek Daniel Ricciardo, hogy újra működőképes kapcsolatba kezdjen a Red Bull és a Renault. A Honda kivonulása kapcsán nem érez önigazolást.

Motor Racing - Formula One World Championship - Eifel Grand Prix - Preparation Day - Nurbugring, Germany Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Daniel Ricciardo 2018-ban döntött úgy, hogy elbúcsúzik a számára a futamgyőzelmeket lehetővé tevő, de bajnoki esélyt sosem adó Red Bulltól, és a Renault-hoz igazol. Csapata akkoriban tárgyalt arról, hogy a Renault-tól a Hondához szegődik, és gyári hátteret jelentő partnerségbe kezd a japánokkal. A döntés idején még a Honda számított a mezőny leggyengébb erőforrásának, ám Ricciardót önmagában nem ez bátorította a váltásra, hanem az a megérzés, hogy a Red Bull a Hondával sem fog közelebb kerülni a bajnoki címhez, mint addig a Renault-val.

Az élet eddig őt látszik igazolni. A Renault erőforrása időközben a Mercedes mögött a második legjobb lett mára, miközben a Honda hiába fejlődött nagyot, a Red Bull velük sem jutott előrébb. Ráadásul már az is eldőlt, hogy a gyártó 2021 végén kivonul, vagyis az együttműködés rövidebb lesz a vártnál.

Ricciardo a Nürburgringen leszögezte, nem érzi igazolva magát a fejleményekkel. „Semmi személyeset nem érzek ennek kapcsán. Nem fogok most felugrani, azt mondva: igen, nézzétek, igazam volt. Szó nincs ilyesmiről. A kapcsolatom erős maradt a Red Bull-lal és az ottani emberekkel, még a döntésem ellenére is. És sosem kívántam nekik, hogy szenvedjenek.”

„Most el kell dönteniük, mi legyen. Nem igazán nézem ezt személyes szempontból, hogy nyertem vagy vesztettem-e. Ez a sportág velejárója. Mindig megvan a lehetőség, és a sport folyamatosan változik, szóval mindig benne van, hogy ilyesmi történik. Remélem, hogy találnak megoldást, és egy jó megoldást, hogy a víz felszínén maradhassanak, és a riválisaink lehessenek” – fogalmazott az ausztrál.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)Az egyik opció erre, hogy Ricciardo jelenlegi csapatával, a Renault-val egyeznek meg egy új motorbeszállítói szerződésről. A két fél múltját ismerve ez pikánsnak ígérkezne, ám a versenyző szerint működhet. „Nem én döntöm el, hogy mi lesz, de szerintem menne. Vannak az érzelmek, van az üzlet, és van az idő. Az idő sok mindent begyógyít, és még ha pár éve nem is voltak egy hullámhosszon, ez nem feltétlenül kell, hogy örökké így legyen. Ha a jövőben újra megtörténik, szerintem vissza tudnak térni egy jó munkakapcsolathoz. Sosem láttam semmit, ami menthetetlen volt, szóval  ha ezt választják, meg fogják oldani.”

A csapatot jól ismerő ausztrál abban is biztos, hogy a Red Bullt nem küldi padlóra egy újabb motorváltás. „Ha jó autót építenek, megkapják a támogatást, és még így is lesz esélyük. A tapasztalataim alapján nem hiszem, hogy aggódniuk kéne bármi miatt is.”