×

Hülkenberg büszke, de kétkedik a 2021-es esélyeiben

Büszke az utolsó helyről elért pontszerző helyére a villámbeugrások mesterévé vált Nico Hülkenberg. Azt még nem tudja, szereplései segíthetik-e a 2021-es visszatérését.

Nico Hülkenberg (Fotó: Racing Point) Nico Hülkenberg (Fotó: Racing Point)
Tekintve, hogy a Q1-ben teljesítette első köreit, Nico Hülkenberg nem várta vérmes reményekkel az Eifel Nagydíjat. Az utolsó helyről indult, és fogalma sem volt, mire számíthat a teletankolt Racing Pointtól, ami a silverstone-i legutóbbi beugrása óta jelentősen megváltozott. Otmar Szafnauer csapatfőnök bízott benne, hogy egy jó rajttal talán beverekszi magát a pontszerzők közé – és meg is tette. Hülkenberg a kieséseket is kihasználva, bemutatva pár előzést a 8. helyen csapott célba a Nürburgringen, és ezzel a németek Sebastian Vettel fiaskója ellenére is pontszerzést ünnepelhettek. Őt meg a szurkolók megválasztották a verseny emberének.

„Szórakoztató verseny volt” – mondta az idén harmadszor helyettesi szerepet vállaló német. „Nehéz volt túl sokat várni ettől a versenytől ilyen kevés felkészülés után. A többiek egész évben versenyeznek, engem a jeges vízbe dobnak be, és próbálok úszni, túlélni. Egészen elégedett vagyok a teljesítményemmel.”

„Az első etap felénél kezdtek összeállni a dolgok, elkaptam a fonalat, és onnantól megvolt a ritmus az autóval. Ez kulcsfontosságú volt a taktika működéséhez, és kimaradtam a bajból is. Kaptunk egy kis segítséget a kiesőktől, de még így is jó volt a taktikánk, jól vezettem.”

Nem titkolta, a semmiből jött bevetése ismét megviselte fizikálisan. „Érzem. Ez egy nagyon huplis pálya, kicsit fáj is, mert mentálisan és fizikálisan is embert próbáló volt. De nagyon örülök az eredménynek, jó volt segíteni a csapatnak abban, hogy feljöttünk a konstruktőri harmadik helyre. Még hosszú út áll előttük a szezonban, de a legjobbakat kívánom nekik a hátralévő versenyekre!”

Nico Hülkenberg és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Hülkenberg már év eleje óta dolgozik azon, hogy 2021-ben visszatérhessen az F1-be – állandó jelleggel. Silverstone-ban nagyot szólt a harmadik rajtkockája a második versenyhétvégéjén, és összességében is kivívta a szakma elismerését a felkészülés nélküli helytállásával. Azt gondolhatnánk, ezzel kikövezte magának a visszautat a sorozatba, ám ő nem tűnik biztosnak a lehetőségeit illetően.

„Nehéz megmondani pillanatnyilag, hogy milyenek az esélyeim. Ma természetesen ez megint egy jó reklám volt, de Silverstone-ban is így volt, és mégsem változott meg semmi azonnal” – fogalmazott a Helmut Marko szerint egy 2021-es tévés szakértői lehetőségről is egyeztető német.

Esélye a Haasnál és az Alfa Romeónál lehet. Előbbi csapatot maga Hülkenberg nevezte „valószínűtlen” opciónak, utóbbinál meg a pletykák szerint a Kimi Räikkönen, Mick Schumacher páros formálódik. A két Red Bull-csapathoz kerülnie szintén nehéz lesz. „A Red Bull mindig a Red Bull-versenyzők mellett áll” – állapította meg.

Hülkenbergnek hátránya, hogy se nem egy márka által támogatott fiatal, se nem egy erős szponzor által segített versenyző. „Nem tettek azonnal szerződést az orrom elé. Az F1-ben sosem lehet tudni. Nem mindig csak a teljesítmény számít egy szerepnél. Több tényező is van, ami fontos szerepet játszhat.”