Musorujsag
Élő Eredmények

A csak beugró Hülkenbergnek köszönheti egyes újításait a Racing Point

A csak beugró Hülkenbergnek köszönheti egyes újításait a Racing Point

Racefans
Csupán beugróként szerepelt három alkalommal a Racing Pointnál Nico Hülkenberg, visszajelzései mégis meghatározóak voltak a rózsaszín autó fejlesztésében.

Nem számított arra Nico Hülkenberg, hogy a nürburgringi hétvégén versenyezni fog, ám idén már aligha lepi őt meg bármi is. Három nagydíjhétvégén szerepelt már a Racing Point beugrójaként, ezek közül csupán a második silverstone-i bevetésére készülhetett föl alaposabban. E villámhelyettesítései rányomták a bélyegüket az eredményeire, ám mint azt a csapat technikai igazgatója elárulta, ennek ellenére is meghatározó szerepe volt az idei autójuk fejlesztésében.

„Érdekes volt most hallani a visszajelzéseit, mivel bizonyos fejlesztések az autón közvetlenül az ő Silverstone-ban adott visszajelzéseinek az eredményeként kerültek az autóra” – magyarázta Andrew Green. „Emiatt is voltak érdekesek a mostani futam utáni megállapításai. Nagyon érdekesek! Említett dolgokat, amiket meg akart változtatni az autón, valamint bizonyos beállításokat kért, hogy visszakapjon bizonyos dolgokat az autótól. Megléptük ezeket a változtatásokat Silverstone után, és nem is számítottunk arra, hogy még visszaül az autóba. De most megtette, és így elmondhatta a véleményét ezekről a fejlesztésekről. Ez érdekes volt, és nagyon fontos is.”

Hülkenberget dicséri, hogy nemcsak pontokkal járult hozzá ahhoz, hogy a Racing Point a Nürburgringen a McLarent megelőzve feljött a harmadik helyre a konstruktőri bajnokságban, hanem még csapat fejlesztéseiből is aktívan kivette a részét, noha pusztán „alkalmi munkás” volt, ahogyan ő nevezte magát.

Nico Hülkenberg (Fotó: Racing Point) Nico Hülkenberg (Fotó: Racing Point)

Hogy a Nürburgringen csak az utolsó rajtkockát szerezte meg az időmérő edzésen, az Green szerint éppen az autó módosításai miatt nem jött váratlanul. „Vannak olyan változtatások, amikhez nem lehet csak úgy négy kör alatt alkalmazkodni. Neki viszont szombat délután ennyi gyorskörre volt lehetősége. A Silverstone óta elvégzett módosításainkhoz való alkalmazkodás gyakorlatilag lehetetlen feladat volt számára. Idő kellett neki az autóban, és nem kapott. De a verseny végére azért elég időt töltött már benne, és a visszajelzései felbecsülhetetlenek voltak” – összegzett a szakember.

Hülkenberg a futam után azt nyilatkozta, úgy a verseny negyedétől kezdte úgy érezni, hogy elkapta a ritmust, addigra sikerült jól kiismernie a megváltozott autót. A német végül a 8. helyig kapaszkodott föl a mezőny végéről, miközben Sergio Pérez a másik autóval negyedikként ért célba. Hülkenberget a nézők a verseny legjobbjának választották az F1 szavazásán. Ülése viszont továbbra sincs 2021-re.

 

Cikkajánló:

Hülkenberg büszke, de kétkedik a 2021-es esélyeiben

Kiderült: a Red Bull is beugrónak hívta Hülkenberget
Borítókép: Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

További tartalmak