×

Amiért nem aggasztja leendő csapatát Vettel csetlése-botlása

Időmérős gyengélkedés, folyamatos lemaradás a csapattárstól, furcsa hibák – Sebastian Vettel formán kívül. A Racing Pointot azonban mindez a legkevésbé sem aggasztja. Elmondták, hogyan adnák vissza az F1-nek a csúcsformában lévő bajnokot.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)
Sebastian Vettel az utóbbi hét versenyen kevesebb pontot szerzett a Ferrarival, mint a mindössze két futamon helyettesként elinduló Nico Hülkenberg. Míg a négyszeres világbajnok honfitársa második silverstone-i hétvégén történt első beugrása óta 7 egységet kapart össze, a Racing Point alkalmi munkása 10-et. Noha a rózsaszín autó idén versenyképesebb a vörösnél, mindez így is kínos statisztika Vettel szempontjából. Főleg úgy, hogy csapattársa, Charles Leclerc ugyanazzal (?) a Ferrarival ugyanennyi hétvége alatt 30 pontot jegyzett.

Ha mindez nem lenne elég, a nürburgringi verseny hozott még egy kellemetlenséget Vettelnek: a német az egész versenyen csak kísért, de megelőzni nem tudott Antonio Giovinazzit támadva bemutatott egy újabb furcsa megpördülést, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezúttal is kicsússzon a pontzónából.

A formáját látva fölvetődik a kérdés: biztosan jól jár a Racing Point a csúcsformában lévő önmagára még csak nem is emlékeztető versenyzővel, akinek kedvéért a csapat megbízható pontgyárosát, Sergio Pérezt állítja fel év végén?

Sebastian Vettel hibája az Eifel Nagydíjon (Fotó: XPB)Noha látszótag lenne miért aggódniuk, a silverstone-iak nem teszik. Sőt, meg vannak győződve arról, hogy amit az utóbbi időben a pályán láttunk Vetteltől, az nem a versenyző kiöregedésének vagy „elromlásának” a következménye. „Hiszem, hogy mi újra csúcsformába fogjuk hozni Sebet” – jelentette ki a Racing Point technikai igazgatója, Andrew Green a nürburgringi verseny után. „Úgy vélem, csak egy kis szeretet kell neki, amit pillanatnyilag valószínűleg nem kap meg. De ő egy többszörös világbajnok, és egy ilyen nem felejti csak el egyszerűen, hogyan kell autót vezetni.”

A német Sport1-nek – még a vasárnapi Eifel Nagydíj előtt – interjút adó csapatfőnök, Otmar Szafnauer hasonlóképpen vélekedik. „Hiszem, hogy egy harminchárom éves versenyző nem felejt el Forma–1-es autót vezetni máról holnapra. Más oknak kell lennie a háttérben” – vette föl.

Hogy mik ezek az okok, arról lehet találgatni. Vettel év végén távozik a Ferraritól, ahol már minden Leclerc körül forog. A német többször is célozgatott rá, hogy ennek megfelelő bánásmódban is részesülnek. A csapat viszonyulása hozzá Szafnauer szerint az egyik fő oka lehet a gyengélkedésének. Emellett találgatások vannak arról is, vajon azonos feltételeket kap-e a két versenyző a Ferrarinál. Vettel erre legutóbb sajátosan fogalmazva felelt, nem határozott igennel: „Ebből kell kiindulnom” – mondta, hozzátéve, nem tehet mást, mint hogy a saját dolgával foglalkozik.

Green szerint is kell lennie más magyarázatnak a Vettel és Leclerc között mért átlagos fél másodperces tempókülönbségre. „Hogy mi az oka a problémáinak a Ferrarinál, azt nem tudom. Nincs hozzáférésünk ezekhez az információkhoz” – mondta diplomatikusan.

Charles Leclerc és Sebastian Vettel csatája (Fotó: XPB)A két szakembernek az aktuális helyzettől függetlenül meggyőződése, az Aston Martinnal jövőre minden teljesen másképp lesz. „Ez a tiszteleten múlik és az összetartás módján” – mondta Szafnauer. „Mi mindenki tehetségét tudjuk értékelni, és nem mutogatunk egymásra. Mi bátorítjuk az embereinket, hogy tanuljanak a hibákból. Mind egy irányba húzunk, jó a munkaközegünk, és a kultúránk olyan, hogy senkit sem hibáztatunk, amikor hibázik. Ez a versenyzőre is vonatkozik. Az adatok alapján hozunk döntéseket. Lehetsz bármilyen jó döntéshozó, ha nem rendelkezel a megfelelő információkkal, amikre szükség van a döntéshozáshoz. Sebnek ez tetszeni fog, ebben biztos vagyok. Ki fog virágozni nálunk.”

Miközben csak önmagukról beszélt, az amerikai szavaiból az is kiolvasható, milyennek tartja a Ferrarit. Szafnauer abban is biztos, hogy Vettelnek jót fog tenni az olaszos mentalitás után, hogy egy igazi brit csapat tagja lesz. „A versenyzés szellemisége a génjeinkben van. Minden a Jordannel kezdődött, és a mentalitást a Force India is továbbvitte. Olyan csapatokat győztünk le, akik kétszer akkora költségvetéssel dolgoznak, mint mi. Sebastian élvezni fogja ezt a közeget, és segíthetünk neki visszatérni a régi erősségeihez.”

Vettelnek idén a Ferrari SF1000-es karakterével is meggyűlik a baja. A gép nem illik a vezetési stílusához, Leclerc jobban boldogul vele. Vajon az Astonnál megoldódik ez a problémája? „Ez majd kiderül” – felelte Szafnauer. „De igen, azt gondolom, a mi autónkkal boldogulni fog. Várjuk már a visszajelzéseit a motorunkról. Nico Hülkenberg jól össze tudta vetni azt a Renault-val, és Seb a Ferraritól jön. Ezek segíteni fognak.”

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)Green szerint a jövő évi modelljük nem fog fejtörést okozni Vettelnek. „A csapatunk emberei és eszközei rendelkezésre állnak ahhoz, hogy Seb jól érezze magát az autónkban, és megadjuk neki erre a lehetőséget. Ha fejben újra rendben lesz, minden vissza fog jönni, ami korábban már megvolt nála. Szóval teljességgel meg vagyok győződve arról, hogy együtt elérjük ezt” – mondta a mérnök, aki már alig várja Vettel első gyárlátogatását náluk.

Szafnauer töretlenül hiszi, hogy a jó lóra tettek Vettel szerződtetésével, és csapatuk csak előrébb juthat a versenyzőcserével. „Sebastiannak rendkívül sok tapasztalata van, és még csak harminchárom éves. Tudja, hogyan kell bajnokságokat nyerni, mi megy az élcsapatoknál, mit csinált a Ferrari és a Red Bull. Nem állítom, hogy mindkét csapat bármit is jobban csinál, de érdekes lesz az összevetés, mivel ez segíthet a következő lépés megtételében.”

„Nagyon örülünk, hogy egy nagy csapathoz szokott versenyző csatlakozik hozzánk. Ő egy négyszeres világbajnok, biztosra veszem, hogy meg tudja mutatni, mi kell a győzelmekhez és a bajnoki címért folyó küzdelemhez, mi pedig segíteni fogjuk őt abban, hogy újra használni tudja a különleges képességeit. Ez a felállás emiatt lesz sikeres.”