×

Wolff: A mai Hamiltonnak köze nincs a 2013-as Hamiltonhoz

Lewis Hamilton már nem is emlékeztet arra a versenyzőre Toto Wolff szerint, aki hét esztendővel ezelőtt csatlakozott a Mercedeshez.

XPB_556017_HiRes Lewis Hamilton 2013-as bemutatkozása a Mercedesnél (Fotó: XPB)
Amikor Lewis Hamilton 2012 végén búcsút intett a McLarennek, egyszeres világbajnokként, 21-szeres futamgyőztesként és 26-szoros pole-szerzőként érkezett a Mercedeshez. Miután a csapat három gyenge szezonon volt túl, senki sem tudta, mi vár ott rá. Illetve ő azért sejtette, hiszen az akkori csapatfőnök, Ross Brawn, és az akkor még nem hivatalos tanácsadó, Niki Lauda ígéretes jövőképet vázolt a küszöbön álló hibridkorszakra való felkészülésükről. Kellően meggyőző volt a tervük, és ma már tudjuk, nem a levegőbe beszéltek.

Hogy Hamilton milyen domináns korszakba csöppent a Mercedesnél, arról mindent elmond, hogy ma már 5 bajnoki címmel, 70 futamgyőzelemmel és 70 pole pozícióval több áll a neve mellett, mint érkezésekor. A köztes időben viszont nemcsak ez változott, hanem maga a versenyző is. A korábban meggondolatlan, botrányokba keveredő, inkább popsztárnak, mintsem vérprofi versenyzőnek tűnő brit mára megtanulta, mit jelent a csapatmunka, miért fontos szorgosan dolgozni a színfalak mögött is, tudatosabb, taktikusabb lett, és sikerült összeegyeztetnie a popsztár énjét a versenyző énjével.

Toto Wolff a nürburgringi rekordbeállítása (91. győzelmével utolérte Michael Schumachert) kapcsán kicsit visszatekintett, és megállapította, ez már egy másik versenyző, mint akivel nekivágtak a közös útnak hét évvel ezelőtt. „Engem az nyűgöz le leginkább, hogy emberként mennyit fejlődött évről évre. Annak a Lewis Hamiltonnak, akit ma látunk, semmi köze ahhoz a Lewis Hamitlonhoz, akit 2013-ban megismertem. Lenyűgöző, hogy valaki, aki ilyen szinten teljesít, képes évről évre jobbá válni emberként, az autón kívül és az autóban is. Ez igazán inspiráló.”

Nem csak a sapka lett más... (Fotó: XPB)Az osztrák véleményével a gárda vezető mérnöke, Andrew Shovlin is egyetért. „Ha visszagondolok 2013-ra, amikor csatlakozott hozzánk, ma nagyon-nagyon más karakter, szerintem az autóban ülve és abból kiszállva is. A csapatunk is nyilván sokat változott, jobbak lettünk, de a legnagyobb változás, ahogyan együtt dolgozunk Lewisszal azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle. És ő is kitalálta, hogyan hozza ki a legtöbbet a csapatból.”

A szakember részletesebben is beszélt a végbement átalakulásról. „Eleinte nagyon gyors volt, briliánsan nyert versenyeket. Képes volt arra, hogy mély levegőt véve hozza az eredményt, bármit is kellett tennie vasárnaponként a győzelmi reménye életben tartására. Ma sokkal taktikusabban szemléli az egész évet és a saját munkáját. Nemcsak azt keresi, hogyan tudna előrelépni a vezetés szempontjából, az egész életvitelében profi versenyzőként viszonyul ehhez. És évről évre úgy tér vissza, hogy egy kicsit javított verziója annak a fickónak, akit előző év végén Abu-Dzabiban láttunk. A jelenlegi szintje egészen lenyűgöző. Kiegyensúlyozott, könyörtelenül gyűjtögeti a pontokat és irányítja a bajnokságokat” – festett képet versenyzőjükről Shovlin.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)A rekord kapcsán Wolff megállapította, Hamiltonnal azért is juthattak ilyen messzire, mert nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget annak, mi mindent értek már el eddig. Ez sem volt mindig így a britnél, aki 2012-ben még irigykedve nyilatkozgatott Sebastian Vettel sikerszériájáról és arról, hogy ő is szeretne eredményeivel a sportág legendájává válni. „Amikor túl sokat gondolsz a pontokra és futamgyőzelmekre vagy bajnokságokra, elterelődik a figyelmed. Minden versenyen közel kell kerülnöd a tökéletességhez, amennyire csak lehet, és a lehető legtöbb pontot kell szerezned a versenyen. Emiatt nem szabad túl sokat foglalkozni azzal, mi lehetséges. Csak az előtted álló feladatra koncentrálhatsz” – mondta Wolff.

Hozzátette: „Számomra mindig is Michael lesz a legemblematikusabb versenyző. Emlékszem, ahogyan figyeltem az évek során a Ferrarit és Michaelt. Ki hitte volna, hogy azokat a rekordokat megdönti valaki? Erre itt vagyunk, kilencvenegy futamgyőzelemnél járunk, és büszkék vagyunk erre. De nem szabad, hogy megelégedetté váljunk ettől. A mi csapatunknál ez a veszély nem áll fenn, mivel mindig könyörtelenül keressük a tökéletest, és inkább a holnapba tekintünk, mintsem a múltba.”