Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedest öt éve még érdekelte a Red Bull, most nem

A Mercedest öt éve még érdekelte a Red Bull, most nem

Autosport
A kapacitáshiány és a csökkenő marketingelőnyök miatt nem jön számításba a Mercedesnél a Red Bull-lal való partnerség – jelentette ki a csapatvezető, Toto Wolff, aki öt évvel korábban vonzóbbnak tartotta a bikásokkal való együttműködést.

A Red Bull ismét új motorpartnert keres, miután jelenlegi beszállítója, a Honda úgy döntött, 2021 végén távozik a királykategóriából. Az, hogy a Mercedes lesz az új partner eddig sem tűnt valószínűnek, Toto Wolff azonban egyértelművé tette, a csillagosok nem szándékoznak együttműködni a Red Bull csapatával, csapataival.

Nem úgy 2015-ben, amikor a Red Bull a Renault gyengélkedés miatt fontolóra vette a partnerváltást, és a hibridérát két bajnoki címmel kezdő (ez az szám azóta hatra nőtt, hiszen a németek azóta sem találtak legyőzőre) Mercedesszel is kapcsolatba lépett.

Wolff nyilatkozata során elmagyarázta, miért volt akkor vonzóbb az opció, mint most, és miért zárja ki, hogy 2022-től együtt fognak működni a bikásokkal. „Akkor az volt az ötlet, hogy a Red Bull és a Mercedes a marketing terén is együttműködik majd” – kezdte az osztrák. „Érdekelt minket a Red Bull platformja, mert egy szuper márkáról van szó, ami nagyon innovatív is abban, amit csinál.”

Toto Wolff (Fotó: XPB)

„Ezt mondtam Christiannak (Horner). Azt, hogy ha össze tudjuk a kettőt fűzni, és találunk szövetségeseket is, a Daimler vezetőségi szintjén is, akkor létrejöhet a megfelelő megfontolás. De az elképzelés sosem gyümölcsözött” – magyarázta.

„Most egészen egyszerűen a kapacitással vannak problémáink” – utalt arra, hogy 2021-től már egyébként is három partnerrel fognak dolgozni. „Ezek a motorok nagyon bonyolultak, és mint a Daimler többi osztálya, mi sem tudunk folyamatosan terjeszkedni. Logisztikai és anyagi szempontból sem lehetséges a Red Bull ellátása, marketingszempontból pedig ma már nem sokat profitálhatunk a beszállítói együttműködésből” – tette hozzá.

„Ez az oka annak, hogy megvettük a saját csapatunkat, és nem maradtunk pusztán motorszállítók. Azt hiszem, jól ki is aknázzuk a saját csapat nyújtotta előnyöket. Nem az a fő cél, hogy motorokat szállítsunk. Persze legyártjuk őket, és versenyeztetjük őket az autóinkban, és el is kell adni néhányat, hogy egyensúlyban legyünk a költségekkel” – zárta gondolatát.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Borítókép: Kép: XPB

További tartalmak