Musorujsag
Élő Eredmények

Hamiltonnak nem fontos, hogy a valaha volt legjobbnak tartsák

Hamiltonnak nem fontos, hogy a valaha volt legjobbnak tartsák

Racefans
Nem célja Lewis Hamiltonnak, hogy minden idők legnagyobb F1-es versenyzőjeként emlékezzenek rá. Fontosnak a családjával bejárt utat tartja, és örül, hogy rácáfolt az őt korábban leírókra.

A rekorddöntések velejárója, hogy az embert a régi csúcsok birtokosaival, valamint a múlt nagyjaival vetik össze. Lewis Hamilton esetében erről szóltak az elmúlt hetek: sokan sokféle véleményt megfogalmaztak arról, a brit hol helyezkedik el az F1-es nagyságok rangsorában, mennyiben hasonlít és mennyiben különbözik a helyzete az utolért Michael Schumacherétől.

Hamilton a rekordbeállítást jelentő nürburgringi 91. győzelme után más összefüggésbe helyezte a sikereit, és az általa bejárt útra irányította rá a figyelmet. Ezen úton a legfőbb támogatója édesapja, Anthony Hamilton volt, akivel elmondása szerint a korábbi nehézségeket már rég hátrahagyva szorosabb a viszonya, mint bármikor. „Apám és én sosem álltunk olyan közel egymáshoz, mint most. Ez nagyon boldoggá tesz. Sosem hittem volna, hogy fogunk olyan sokat beszélgetni, mint mostanság. Gyakran beszélünk, bármit is csinálunk, és a múlt hétvégét is együtt töltöttük, ahogy az előző verseny előttit is. Sosem hittem volna, hogy így lesz ez vele.”

Mint mondta, a csúcsdöntései kapcsán mostanság sokat nosztalgiáznak apjával. Az Eifel Nagydíj megnyerése után is ez volt a téma közöttük. „Azt mondta: »Emlékszel rá, hogy ettük azt a baconös szendvicset, miközben néztük a versenyt vasárnaponként?« Meg hogy: »Emlékszel, amikor bajnokok lettünk, és az ellenfelednek, akinek milliói voltak, leesett a kereke, mi meg a ‘We are the Championst’ énekelve vezetünk haza?« Sokat beszélünk az emlékekről, mert ez egy érzelmi hullámvasút volt, nagyon kemény. Apám számára nagyon kemény. Csak képzelem, milyen lehetett neki az ő korában mentálisan, és hogy mennyit szenvedhetett a munkával. Csak próbálom felfogni, mennyire nehéz lehetett neki. Sosem értettem igazán, mert nem voltam soha ugyanolyan helyzetben.”

„Sokat beszélgetünk, együtt vagyunk, és ő is nagyon büszke volt rám. Vasárnap üzent nekem: »Tudod, hogy mi a teendőd holnap, és tudom, hogy meg is fogod tenni.« Ő már az első naptól kezdve ilyen volt. A család a minden. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan apám van, aki a kezdettől itt van nekem, és végig támogatott.”

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

Hamilton gyakran emeli ki, mennyire mélyről indultak, és milyen nehézségeket kellett leküzdeniük. A mostani rekordja kapcsán elismerte, örül, hogy rá tudott cáfolni például azokra a tanáraira, akik nem jósoltak számára nagy jövőt. „Nagyon tisztán emlékszem azokra, akik bántottak. Borzalmas szavakkal. Emlékszem a tanárokra, akik próbáltak megállítani, az utamba állni. De nem érzek haragot irántuk. Nem tudom, hogy ma bosszantja-e őket, hogy sikeres vagyok, vagy hogy azóta bölcsebbek lettek-e. Biztosra veszem, hogy azok lettek, mert mind ilyenek vagyunk az életben. Biztosra veszem, hogy a múltbeli tapasztalataik alapján fejlődtek, és remélhetőleg jobb emberré váltak. Bízom benne, hogy most büszkék, hogy ismertek engem, vagy elmondhatják, hogy ők is a részei voltak ennek.”

A címvédő kiemelte, számára a múlt miatt kevésbé fontos, hogy a legjobbnak tartják-e, vagy hogy a rekordjai miatt a legsikeresebbnek számít-e. „Nagyszerű ez a sok győzelem, de számomra sokkal fontosabb, amit az autóból kiszállva teszel. Ez az, ami hatással lehet. Sosem akartam igazán, hogy a családomon kívül bárki emlékezzen rám. Azzal, hogy ilyen eredményeket értem el, ez a szurkolóimmal bejárt út remélhetőleg oda vezet, hogy emlékezni fognak rám.”

„Gondolom, mindenki szeretné, ha úgy emlékeznének rá, hogy jó ember volt, törődött a világgal, hogy jók voltak a szándékai. Számomra nem az a legfontosabb, hogy a valaha volt legjobbként emlékezzenek rám. Nagyon tisztelem a múlt versenyzőit, és nem érzem úgy, hogy szükség lenne hozzájuk hasonlítanom magam, mivel én más vagyok. Ahogy mindannyian mások, különlegesek vagyunk.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

További tartalmak