×

Nem változtat F1-es csapatának nevén a Mercedes

Nem változik meg a Mercedes F1-es csapatának neve a márka által nemrég ismertetett új stratégia és az AMG-vel szorosabb együttműködés miatt. Az elnök szerint semmi okuk háttérbe vonulni.

Motor Racing - Formula One World Championship - Eifel Grand Prix - Qualifying Day - Nurbugring, Germany Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
A Mercedes bő egy hete ismertette a jövőre vonatkozó új stratégiáját, melynek részeként az F1-es tevékenységükbe még szorosabban bevonják a csúcsteljesítményű autókat gyártó márkájukat, az AMG-t. A márka már jelenleg is szerepel az istálló elnevezésében, és a korábbi névváltoztatásokról szóló találgatások miatt fölmerült, talán a Mercedes a Renault-Alpine kombinációból ihletet merítve maga is a csapat átnevezésére készül.

Toto Wolff sportigazgató viszont cáfolta ezt. „A Mercedesnek a génjeiben van a versenyzés. A legelső Mercedes egy versenyautó volt, és mindig is építettünk versenyautókat és utcai autókat is. Az új stratégiánkkal marketingplatformot adunk az almárkáinknak, az AMG-nek, az EQ-nak, a Maybachnak. Szerintem jó, hogy mindegyik márka külön dolgot jelent. Az AMG a csúcsteljesítményű márka, és a Forma–1-es autók csúcsteljesítményűek. A Mercedes név viszont nem fog eltűnni az F1-ből, épp ellenkezőleg: mindig is Mercedes fog maradni, a karosszériánk neve Mercedes lesz, és a csapat neve is mindig Mercedes lesz, mi pedig Mercedes-emberek vagyunk.”

„Ezenfelül az AMG is itt van nekünk. Az AMG-t képviseljük csúcsteljesítményű márkaként, és szeretnénk láthatóbbá tenni az AMG-t, mint amilyen szinten ma áll ilyen szempontból. Technológiai együttműködés van a két cég között, de marketingvonzerőt és figyelmet biztosítunk nekik a technológiai együttműködés révén” – részletezte terveiket Wolff.

Fotó: Mercedes

Fotó: MercedesA csapat sorsáról a hét közepén a Dailmert vezető Ola Källenius is nyilatkozott, és megerősítette elköteleződésüket. „Csak annyi okunk van kivonulni a Forma–1-ből, mint a Bayern Münchennek kiszállni a futballból” – jelentette ki, hozzátéve, az F1 új költségcsökkentő intézkedéseivel már nincs miért aggódniuk hosszú távon. „A nettó gazdasági teher a következő három évben harmadára fog csökkenni. És mi a Forma–1-ben még annál is agresszívebb költségcsökkentési célt tűztünk ki magunk elé, mint amilyet a cég többi része esetében.”

A Mercedesnek már most sem kell túlságosan mélyen a zsebébe nyúlnia az F1-es csapatának fenntartásához. A 2019-es bajnoki évükben nagyjából 30 millió euróval támogatták csak a gárdájuk működését, miközben a csapat éves költségvetése jóval 300 millió fölött volt.