×

Sajtó: Bahreinben indulhat az új szezon, jön Szaúd-Arábia!

Bahreinben kezdődhet a 22 futamból álló 2021-es szezon egy a világhálón terjedő előzetes naptártervezet szerint. Ami a helyszíneket illeti, Szaúd-Arábia új országként csatlakozhat a királykategóriához, Brazília pedig kieshet a körforgásból.

F1 flag, zászló, logo (Fotó: XPB) Fotó: XPB
Rengeteg a kérdőjel a 2021-es szezonnal kapcsolatban, hiszen továbbra sem tudni, milyen hatásai lesznek a koronavírus világjárványnak a következő naptári év első felében, az F1 vezetői azonban többször jelezték már, mindenképp szeretnének egy normális, vagy ahogyan Chase Carley legutóbb fogalmazott, ahhoz hasonlító menetrendet összeállítani.

Az első, interneten terjedő „előzetes naptártervezet” bár tartalmaz néhány furcsaságot, valóban hasonlít a korábban megszokotthoz. Amennyiben véglegesítik ezt a tervet, és a körülmények is engedik, az idény 22 versenyből áll majd.

Az évadnyitónak Bahrein adna otthont (ismét hangsúlyozzuk, a most megjelent tervezet szerint), mivel Ausztráliában szigorú beutazási szabályok vannak érvényben, és kérdéses ezeket mikor vonják majd vissza (ezért kerülhetett a melbourne-i viadal októberre a jól megszokott márciusi dátum helyett).

Max Verstappen Zandvoortban (Fotó: Red Bull)

Zandvoort (Fotó: Red Bull)Mivel idén végül nem rendezték meg a Vietnámi Nagydíjat a menetrendben két új ország is szerepel: Vietnám mellett Szaúd-Arábia lehet a másik érkező, szintén egy városi pályával. A viadal a szezon végén kerülne megrendezésre, közvetlenül az idényzáró előtt.

Visszatérő helyszínként szerepel Hollandia, ahol az eredeti tervek szerint már 2020-ban rendeztek volna F1-es versenyt, a zandvoorti pályát fel is készítették a viadalra, a világjárvány miatt azonban végül törölték azt. Az érkezők és a visszatérők mellett egy távozó is lehet, Brazília ugyanis nem szerepel a menetendben. Ez annyira nem meglepő, Interlagos szerződése ugyanis lejárt, a helyére pályázó Rio de Janeiró-i helysznín körül pedig nagy a bizonytalanság.

A 2021-as előzetes versenynaptár:

IdőpontVersenyHelyszín
március 14.Bahreini NagydíjSzahír
március 28.Vietnámi NagydíjHanoi
április 11.Kínai NagydíjSanghaj
április 25.Azeri NagydíjBaku
május 2.Holland NagydíjZandvoort
május 9.Spanyol NagydíjBarcelona
május 23.Monacói NagydíjMonte-Carlo
június 6.Kanadai NagydíjMontreal
június 20.Osztrák NagydíjSpielberg
június 27.Francia NagydíjLe Castellet
július 11.Brit NagydíjSilverstone
július 25.Magyar NagydíjMogyoród
augusztus 29.Belga NagydíjSpa-Francorchamps
szeptember 5.Olasz NagydíjMonza
szeptember 19.Orosz NagydíjSzocsi
szeptember 26.Szingapúri NagydíjSzingapúr
október 10.Japán NagydíjSzuzuka
október 24.Ausztrál NagydíjMelbourne
november 7.Amerikai NagydíjAustin
november 14.Mexikói NagydíjMexikóváros
november 28.Szaúd-arábiai NagydíjJeddah
december 5.Abu Dhabi NagydíjAbu Dhabi