Vettel a módszerével sokkolta Ricciardót, Verstappen a tempójával

Daniel Ricciardo „imádta” a Sebastian Vettel mellett töltött szezonját, mely fontos tanulságokat is hozott számára. De elismeri, a fiatal Max Verstappen is megtanította pár dologra.

Motor Racing - Formula One World Championship - Canadian Grand Prix - Race Day - Montreal, Canada Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Ha kihívásokról van szó, Daniel Ricciardo sosem riad meg, sőt, inkább lelkesen megy előre, és alig várja, hogy megméresse magát. E habitusa pozitív életszemléletének köszönhető, de talán annak is, hogy pályafutása során nem kevés komoly kihívást vett sikerrel. Korábban volt csapattársa a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, majd a mezőny egyik legjobbjának tartott Max Verstappen ellen kellett helyt állnia. És meg is tette. Hogy mennyire, az csak most látszik igazán, amikor utódai, Pierre Gasly és Alexander Albon csak szenvednek a holland mellett.

Az F1 Insidernek adott interjúban Ricciardo megállapította, számára az erős csapattárs nélkülözhetetlen feltétel a fejlődéshez. „Ez nagyon fontos, mivel így nem válhatsz nemtörődömmé, sosem engedhetsz ki. Mindig a határon kell lenned. Ha olyan csapattársad van, aki csak nyolcvan százalékot vesz ki belőled, akkor hajlamos vagy lustává válni. Jobb, ha olyan van melletted, aki szétrúgja a feneked, ha nem nyújtod a legjobbat. Átéltem ezt, különösen Max mellett. Végső soron erre vágyunk mindannyian: meg akarjuk mutatni, hogy a legjobbak vagyunk.”

A jelenleg (még) a Renault húzóembereként bizonyító Ricciardo igazi élversenyzővé 2014-ben vált, amikor fiatal „zöldfülűként” egyszer csak a mély vízbe dobta őt a Red Bull, és nemhogy helyt állt Sebastian Vettel csapattársaként, le is győzte az akkori címvédőt.

Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)A küzdelmük alakulása miatt Ricciardo különösen élvezte ezt a közös idényt. „Imádtam. Nagyon tapasztalt volt, ő volt az, akit le kellett győzni. Óriási kihívást jelentett, mivel a csapatot köré építették, ő volt a kisbabájuk.  Imádtam a nyomást, amit ez rám helyezett. Sokat tanultam tőle, és nagyon jó móka volt ráébredni, hogy a kihívója tudok lenni, hogy egy szinten tudok lenni vele. Ő már nem annyira élvezte ezt… De sokat tanultam tőle, olyasmiket, amik a mai napig fontosak a pályafutásom szempontjából.”

Az ausztrál azt is részletezte, mik voltak e meghatározó leckék. „Különleges volt vele dolgozni, látni, ahogyan ösztökélte a csapatot. Megvan nála ez a speciális német munkamorál. Rendkívül koncentrált, módszeresen megvizsgál minden részletet. Volt, hogy sokkolt, mennyire brutálisan nyíltan beszélt egy problémáról. De hamar megtanultam, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy elérd a célod. Szerettem a módszerét.”

Ricciardo arról is beszélt, hogyan viszonyult Vettel a tőle elszenvedett vereségekhez „Rosszabbra számítottam, mivel tipikusan olyan, hogy mindig nyerni akar, mindig gyorsabb akar lenni mindenkinél. Nyilván mélyen bántotta a lelkét, de mindig tiszteletet mutatott az irányomba. Sosem voltak intrikák vagy játszmázások. Gratulált nekem, amikor jó munkát végeztem, mindig sportszerű volt velem, el tudta fogadni a vereséget. De aztán mindig magába szállt, hogy rájöjjön, hogyan vághatna vissza és lehetne jobb. Ez a sajátossága szerintem az alapja annak, hogy olyan sok éve a csúcson van.”

Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Hogy a német végül a közös évük végén távozott a Ferrarihoz, abban sokak szerint Ricciardónak is volt szerepe. Ő viszont ezt másképp látja. „Köszönöm a dicséretet! Büszke voltam, mert jó munkát végeztem, de őszintén szólva kicsit szomorú is voltam, hogy távozott, mert szerettem volna egy újabb szezont teljesíteni mellette. Még ha nehezebbnek is ígérkezett a második szezon. De nem gondolnám, hogy én lettem volna az oka annak, hogy elhagyta a Red Bullt. Nagyon sok mindent elért velük, és egyszerűen egy új kihívásra volt szüksége akkor.”

 

Nem szégyelli, Verstappentől is kapott leckét

Miközben Vettel oldalán Ricciardo volt a fiatal tehetség, aki veszítenivaló nélkül kóstolgathatta a már befutott sztárt, a bajnok távozása után Ricciardo nem sokáig maradt a csapat kimondott vezére: 2016-ban megérkezett Verstappen, aki Vettel korábbi helyzetébe taszította őt.

„Ilyen jellegű tapasztalatot ekkor szereztem először” – mesélte a fordulatról. „Előtte mindig én voltam a vad csikó. Igen, más volt. Az első versenyét egyből megnyerte a Red Bull-lal Barcelonában. Ez egy rémálom a csapattársnak. De higgadt maradtam, és egyből azt kerestem, hogyan maradhatok előtte. Világos volt számomra, hogy Max rendkívül tehetséges, hogy különleges. Tudta jól, hogy mit akar. Száz százalékot sajtolt ki belőled. Meg kellett találnom az egyensúlyt, mert nemcsak nagyon gyors volt, de nagyon komoly támogatást is kapott. De szerettem ezt a kihívást. Úgy vélem, mindketten kaptunk tőle valamit, és a csapat is jól járt a versengésünkkel.”

Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)Ricciardo nem szégyelli bevallani, hogy a fiatal ellenfelétől is tanult valamit. „Igen, tanultam. Max hihetetlenül gyors. Kihajtott, és mindig egyből a határon volt, a leggyorsabb akart lenni. Mindig képes volt erre. Eleinte kezelnem kellett ezt, ezért én is kezdtem hamarabb megtalálni a határaimat. De technikai szempontból is elgondolkodtatott. Ahogy Sebastian is. Többet kezdtem foglalkozni a pályaviszonyokkal, például hogy mikor gyorsabb a pálya, és akkor kimenni. Megtanultam jobban magamra koncentrálni, a saját dolgomat csinálni, legyőzni őt a saját fegyvereimmel.”

Ez a tapasztalata szintén olyasmivel vértezte föl, amit azóta is hasznosíthat. Ricciardo idén a Verstappen generációjába tartozó Esteban Ocon mellett versenyez, jövőre pedig a McLarennél Lando Norris ostromát igyekszik majd állni. „Megtanultam Max mellett, így pontosan tudom, mit kell tennem ahhoz, hogy gyorsabb legyek. És ott a tapasztalat is. Egy biztos: mindig le kell nyomni a gázt, hagyni kell, hogy repüljön, különösen a gyors kanyarokban. De higgyék el, nem vesztettem el a képességeimet, még mindig képes vagyok rá” – állapította meg, céljai kapcsán hozzátéve: „Büszke vagyok arra, amit elértem, de még többre vágyom. Továbbra is a bajnoki cím a célom.”