Musorujsag
Élő Eredmények

Hatvankét év után újra gyártásba kerül egy legendás F1-es autó

Hatvankét év után újra gyártásba kerül egy legendás F1-es autó

Goodwood
Hatvankét évvel fennállása legnagyobb sikere után a Vanwall hat példányban újra legyártja az 1958-ban konstruktőri világbajnoki címet szerző F1-es modelljét, ami az első olyan gép volt, amivel megnyerték a gyártók versenyét.

Az 1957-es szezon előtt csupán elvétve indult világbajnoki futamokon, 1960 után pedig egyetlenegy viadalra sem nevezték, nem sokkal később pedig meg is szűnt a versenycsapat, a Vanwall mégis örökre beírta nevét királykategória történelmébe: 1958-ban Stirling Moss, Tony Brooks és Stuart Lewis-Evans triójával megnyerte az első konstruktőri világbajnoki címet.

Hatvankét év elteltével hármuk legendás zöld versenygépe, a VW5-ös ismét „gyártósorra” kerül! A Vanvwall hamarosan hat darabot készít a 270 lóerős, 2,5 literes négyhengeres versenygépből, ami a közlemény szövege szerint a legapróbb részlegit hasonlít majd az eredetire.

Vanvwall VW5 (Kép: Goodwood Road&Racing)

Az elkészült VW5-ösökből ötöt adnak majd el, áruk pedig elképesztően magas lesz: egy példány 1,6 millió fontba, tehát nagyjából 660 millió forintba kerül majd! Persze várhatóan gyorsan elkelnek majd, gyűjtők számára ugyanis igazi kuriózum lesz az újragyártott versenylegenda.

A Vanvwall egyébként ezt csak az első lépésnek tekinti a márka újjáélesztésének folyamatában. A gyár jelenlegi elnöke, Iain Sanderson a projekt kapcsán kiemelte, a Vanvwall név túl fontos ahhoz, hogy eltűnjön a történelem süllyesztőjében. Terveik szerint modern utcai sportautókat is készítenek majd, melyek tükrözik majd a Vanvwall „mérnöki és innovációs örökségét”.

Ami az eredményeket illeti, az 1954 és 1960 között működő F1-es alakulat összesen 28 futamon vett részt, 7 rajtelsőséget, 9 győzelmet és 13 dobogós helyezést szerzett, pilótái pedig 6 alkalommal futották meg a leggyorsabb versenykört.

Vanvwall VW5 (Kép: Goodwood Road&Racing)
Borítókép: Vanvwall VW5 (Kép: Goodwood Road&Racing)

További tartalmak