Melbourne cáfol: nem költözik a 2021-es F1-es idénynyitó

Cáfolta az Ausztrál Nagydíj főszervezője azon híreszteléseket, miszerint nem Melbourne, hanem Bahrein rendezheti a Forma–1 2021-es bajnokságának első versenyét.

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Race Day - Melbourne, Australia Fotó: XPB
A múlt héten többféle F1-es naptártervezet is feltűnt a különböző internetes oldalakon. Az egyik szerint a királykategória módosíthat a megszokott programján, és 2021-ben nem az Ausztrál Nagydíjjal indíthatja az évét, hanem a bahreini versennyel. A március közepi eseményt a híradás szerint egy ottani téli teszt előzné meg, ami logisztikai szempontból megkönnyítené a csapatok életét. Melbourne eközben októberi időpontot kapott a megjelent „tervezetben”, az F1 távol-keleti túrájával vonták össze az ottani versenyt.

Az Ausztrál Nagydíj főszervezője, Andrew Westacott e híresztelésekre reagálva most cáfolta, hogy versenyük időpontjának módosítására készül az F1, és állítja, újra ők lesznek az évnyitó otthona. „Az Australian Grand Prix Corporation állandó kapcsolatban áll a Forma–1-gyel a 2021-es előzetes versenynaptár kapcsán, amit a következő hetekben fognak kiadni. Melbourne ismét az F1 szezonnyitó versenyének ad otthont, a hagyományos márciusi időpontjában, és ez meghatározó részét fogja képezni a Victoria állambeli jelentős sportesemények visszatérésének” – fogalmazott közleményében Westacott.

Ausztrália időpontjának esetleges módosításáról korábban a megbízható Racefans is beszámolt. Az áthelyezés lehetősége a járványhelyzet miatt vetődött föl. Az országban augusztusban tetőzött a második hullám, korábban pedig fölmerült, amennyiben nem lazítanak az emiatt bevezetett szigorításokon, az F1 érkezése bizonytalanná válhat. Voltak, akik arról is találgattak, hogy szükség esetén a dél-ausztráliai létesítmény, a The Bend Motorsport Park is fogadhatná a száguldó cirkuszt.

A bahreini szezonnyitóval számoló naptártervezet a jelek szerint egyébként nem hiteles forrásból származik. Az ausztrál Nine című lap azt írta, a versenynaptárt alaptalanul nevezik „kiszivárgott” terveznek, a Racefans pedig úgy tudja, a hivatalos F1-es naptártervezet még nem is állt össze teljesen. Ezt erősíti a Holland Nagydíjat szervező Zandvoort szóvivőjének nyilatkozata is. Őt a holland Limburger című lap szólaltatta meg a futamuk vélt május 2-ai időpontja kapcsán. „A Formula One Management valamikor novemberben fogja közzétenni az F1-es naptárát. Bármilyen naptár is kering jelenleg, mi ezt nem ismerjük” – jelentette ki.

Andrew Westacott (Fotó: XPB)Mindez persze nem jelenti azt, hogy a fals tervezetből semmi sem fog megvalósulni 2021-ben. Szaúd-Arábia debütálását például már több forrás is biztosnak véli, és a képlékeny járványhelyzetben arra sincs garancia, hogy a sorozat hagyományos módon fogja tudni elkezdeni az új bajnokságát, és nem lesz szükség programmódosításokra.

A Racefans úgy tudja, még az sem vehető biztosra, hogy a Liberty Media újra egy 22 futamos programmal készül, mint arra korábban az elnök Chase Carey is utalgatott. A lap szerint amennyiben sikeresen zárulnak bizonyos helyszínekkel folytatott tárgyalásaik, akár tovább is bővülhet a naptár. A szaúd-arábiai Dzsidda városa mellett Rio is a programba kerülhet (Interlagos helyett rendeznék a Brazil Nagydíjat), emellett többek között a Német Nagydíjról is folynak egyeztetések, és több, idén – kényszerből – bekerült pálya (pl. Isztambul, Imola) is hosszabb távon a bajnokság része maradna.

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai